Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 10 lety

„Nastala vedra,“ oznámil Respekt ve svém zpravodajském přehledu přesně před deseti lety – a meteorologické podmínky jako by byly to jediné, v čem je dnes vidět rozdíl oproti tehdejším povolebním časům.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

„Nastala vedra,“ oznámil Respekt ve svém zpravodajském přehledu přesně před deseti lety – a meteorologické podmínky jako by byly to jediné, v čem je dnes vidět rozdíl oproti tehdejším povolebním časům. „Už první povolební týden, zdá se, leccos vyjasnil,“ říkal tehdy redakční komentář čtyřiadvacátého čísla. „Menšinovou vládu pravice se pokusí sestavit Václav Klaus, šéfem sněmovny bude na oplátku vůdce opozice Miloš Zeman a jeho strana obsadí i místa klíčových parlamentních výborů. Ale i když tento scénář vyjde do puntíku, přízrak nových voleb z české politické scény nezmizí. Otázkou je pouze, kdy k nim dojde a co bude po nich.“ I po volbách ’96 se hovořilo o „patu“ jako dnes. Pravicová koalice tehdy získala 99 mandátů a menšinový kabinet mohla sestavit jen proto, že opoziční tábor složený ze sociálních demokratů, komunistů a republikánů nebyl schopen svou těsnou většinu zúročit ve stavbu vlády; vládnutí konkurence mohl ovšem rozbít, kdykoli se mu zachtělo.

Miloš Zeman ale výměnou za ústupky a funkce souhlasil, že bude protivníkův kabinet tolerovat. Respekt tehdy tváří v tvář nestabilní situaci s 20% voličskou podporou extremistům znovu oprášil své dávné volání po většinovém volebním systému. „Neprosadí-li se tahle změna teď, je velmi pravděpodobné, že přijde na program v mnohem horší chvíli: po předčasných volbách, v době…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].