Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nečisté nohy Itálie

Největší fotbalový skandál v zemi se promítá i do světového šampionátu. Co si o squadře azzuře vlastně myslet? Squadra azzurra, národní fotbalový tým, nastupuje 12. června na první utkání proti Ghaně s nejistými pocity.

Největší fotbalový skandál v zemi se promítá i do světového šampionátu. Co si o squadře azzuře vlastně myslet?

Squadra azzurra, národní fotbalový tým, nastupuje 12. června na první utkání proti Ghaně s nejistými pocity. Itálie totiž prožívá nejhorší fotbalový skandál své historie. Ani hlavní organizátor mistrovství Franz Beckenbauer si vůči ní nebral servítky: „K podvodům dochází v mnoha zemích, ale v Itálii šlo o skutečný systém. Myslím, že tuhle ostudu italští hráči pocítí i při samotném šampionátu.“ Italové se proti tomu uraženě ohradili, ale prekérnost vlastní situace si uvědomují. Nikdo teď například neví, která mužstva budou hrát v příštím ročníku první ligy, a UEFA dala Římu měsíc na to, aby oznámil, které kluby se zúčastní evropských pohárových soutěží.

O tom rozhodne disciplinární komise italského fotbalového svazu. Ta před dvěma týdny povolala z důchodu bývalého milánského prokurátora Francesca Saveria Borrelliho, který se proslavil v aféře „čisté ruce“ (1992–95). Odstoupit muselo celé vedení svazu a šéf olympijského výboru Alessandro Petrucci jmenoval mimořádným komisařem advokáta Guida Rossiho, který se v minulosti zabýval krachem velkých průmyslových podniků – nyní zastupuje italský fotbal u mezinárodních sportovních instancí. Státní zastupitelství v Turíně a Neapoli ovšem nezajímají prohřešky proti sportovní morálce, ale trestné činy, ze kterých jsou podezřívány některé doposud významné společnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].