Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak nezmrazit srdce

Unikátní transplantace srdce se koncem května zdařila britským lékařům. Její výjimečnost spočívá v tom, že před voperováním do těla příjemce nebylo náhradní srdce zmrazeno a vůbec nepřestalo pracovat.

Fotografie: Po srdci jsou na řadě další orgány. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Po srdci jsou na řadě další orgány. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Unikátní transplantace srdce se koncem května zdařila britským lékařům. Její výjimečnost spočívá v tom, že před voperováním do těla příjemce nebylo náhradní srdce zmrazeno a vůbec nepřestalo pracovat. Díky nové metodě se může snížit počet pacientů, kteří zemřou, aniž se dočkali vhodného orgánu ke transplantaci.

V běžném případě lékaři srdce vyjmuté z těla dárce obloží ledem, a tím je uvedou do stavu hibernace. Pokud srdce bije, vpraví do něj nejprve silnou dávku draslíku, aby se zastavilo. Po zmrazení je převezou k příjemci. Má to ale háček – vše se musí stihnout za kratší dobu než zhruba čtyři hodiny (maximálně šest hodin). Nový postup umožní tuto dobu prodloužit, i když se zatím přesně neví o kolik. Vše je totiž teprve ve stadiu testů.

Lékaři využívající novou metodu se nesnaží srdce po vyjmutí z těla dárce zastavit, naopak; pokud nepracuje, co nejrychleji se pokoušejí obnovit jeho činnost. Pak jej umístí do speciálního přístroje, který prohání srdcem okysličenou krev bohatou na živiny. Srdce až do transplantace normálně bije za běžné tělesné teploty. Jeho napojení na přístroj trvá asi 20 minut.

Operaci provedli 22. května lékaři z nemocnice Papworth v britské Cambridge. Výsledek oznámili minulý týden (viz www.papworthpeople.com). Osmapadesátiletému pacientovi, který se transplantaci podrobil, se daří dobře. Jeho nové srdce pracuje normálně a pracovníci nemocnice nezaznamenali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].