Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Irák bez Zarkávího

Abú Músab al-Zarkáví, na jehož hlavu USA vypsaly stejně velkou odměnu jako na bin Ládina, byl zabit. Na situaci v Iráku to ale příliš nezmění. Terorista, kterému propaganda administrativy George Bushe dopomohla k vlivu, stačil velkou část svých hrozeb uskutečnit.

Fotografie: Konečně mrtev... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Konečně mrtev... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Abú Músab al-Zarkáví, na jehož hlavu USA vypsaly stejně velkou odměnu jako na bin Ládina, byl zabit. Na situaci v Iráku to ale příliš nezmění. Terorista, kterému propaganda administrativy George Bushe dopomohla k vlivu, stačil velkou část svých hrozeb uskutečnit.

Vybudovat emirát

Zarkáví byl opředen legendami od začátku svého působení v Iráku. První veřejná zmínka o něm pochází od Colina Powella v předvečer americké invaze v březnu 2003. Jednonohý terorista al-Káidy měl být důkazem spojení Saddámova režimu s mezinárodním terorismem a posledním argumentem pro intervenci. Později CIA uznala, že tato informace nebyla podložená. Zarkáví nejenže měl obě nohy, ale s bin Ládinem ho dlouho spojoval spíše konflikt. Delikvent narozený v roce 1966 ve městě al-Zarqa se stal aktivním fundamentalistou ve vězení, kde na začátku 90. let seděl za plánovaný útok na Jordánské království. Během vlády tálibánů odjel do Afghánistánu, kde se nepohodl s bin Ládinen a vedl vlastní výcvikový tábor u Herátu. Po invazi do Afghánistánu na podzim 2001 utekl do iráckého Kurdistánu, kde měl mít styky s fundamentalistickými skupinami. Tato informace stačila americkým službám na to, aby ho označily za alkáidovce.

V Iráku Zarkáví vybudoval skupinu Jednota a džihád, jíž se připisují první velké atentáty od léta 2003, včetně destrukce mise OSN. Jako jediný identifikovaný zahraniční terorista s alkáidovským…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].