Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Havárie Mariána Labudy

Kdyby jel Marián Labuda tenkrát před půl rokem stejně pomalu, jako se dnes vyšetřuje jeho havárie, mohlo se vše obejít bez obětí. Nehodu, při níž herec srazil a usmrtil na dálnici D 1 dvě ženy, zkoumá policie už půl roku.

Fotografie: Labuda: Udělal, co měl. Nebo ne? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Labuda: Udělal, co měl. Nebo ne? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Kdyby jel Marián Labuda tenkrát před půl rokem stejně pomalu, jako se dnes vyšetřuje jeho havárie, mohlo se vše obejít bez obětí. Nehodu, při níž herec srazil a usmrtil na dálnici D 1 dvě ženy, zkoumá policie už půl roku – dvakrát déle, než je u vážných havárií v Česku zvykem. Háček je v tom, že vyšetřovatel si na rozdíl od státního zástupce myslí, že vinen není řidič, ale silnice.

Vím, že nedobrzdím

„V prosinci jsem viděl, že mi nic nebrání uzavřít případ rychle,“ říká komisař Ladislav Kubík z Okresního ředitelství policie ve Žďáru nad Sázavou, který nehodu vyšetřuje. Policie ohledala místo, vyslechla svědky havárie, a protože se pan Labuda necítil vinen, přizvala i soudního znalce a požádala o zprávu meteorology. Po zvážení toho všeho pak komisař Kubík doporučil státnímu zástupci nezahajovat trestní stíhání, protože řidič za nehodu nemůže. Žďárský žalobce Jaroslav Paul ale doporučení nepřijal a spis vrátil komisaři zpátky s nařízením obvinit Mariána Labudu z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. „Zaskočilo mě to, protože podle mě jel pan Labuda přiměřenou rychlostí a ty ženy tam prostě neměly stát,“ říká policista. Zdejší zákon říká, že řidič je povinen přizpůsobit rychlost stavu a povaze vozovky a také podmínkám, jako je počasí a denní doba. K Labudově havárii došlo v hustém sněžení, na namrzlé vozovce a soudní znalec konstatoval, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].