Často hledáte, jak…
Obálka vydání 22/2006
22/2006 • 28. 5. – 4. 6. 2006

2006/22

Komentáře

Kultura

Obludy na Eurovizi

Jaroslav Pašmik

Velké překvapení zažili předminulý víkend diváci největší evropské hudební soutěže Eurovize na olympijském stadionu v Athénách.

Událost na obrazovce

Vladimír Just

Vidět Igora Bareše, Michala Juřicu, Magdalenu Zimovou, Jana Vondráčka, Martina Velikého, Václava Marhoula, Lilian Malkinu a mnoho dalších mně milých tváří, jak se za pár stovek či tisícovek na obrazovce, jemně řečeno, prostituují, to věru není vábný pohled.

Sherlock Holmes v Osvětimi

Petr Třešňák

„A co byste chtěl vidět?“ zeptala se paní v osvětimském archivu cizokrajné návštěvy. Ta otázka připadala Robertu Janu van Peltovi trochu nesmyslná. Každý historik, který se chce něčeho dopátrat, přece nejprve studuje katalog – aby věděl, jaké dokumenty vlastně sbírka obsahuje.

Pozvánka na Respect

Jiří Moravčík

Měsíc před startem letní festivalové sezony čeká na zdejší milovníky hudby pozoruhodné zahřívací kolo.

Vychutnej moji cenu

Jaroslav Pašmik

Čeští výtvarníci stále marně hledají své galeristy. Právě skončený pátý ročník veletrhu současného umění Art Prague opět potvrdil zajímavou skutečnost. Potenciální sběratelé i spekulanti narážejí na to, že české špičkové umělce až na výjimky dodnes nikdo nezastupuje.

Kdo zabil český film

Přemysl Martínek

Čeští filmoví tvůrci si už léta stěžují, že ve srovnání s evropskými kolegy tvoří svá díla v nuzných podmínkách. Provinčních filmů, které oslovují vkus místního většinového diváka, je dost, ale filmaři mají i smělejší ambice – točit zajímavá díla, schopná uspět ve světové konkurenci.