Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Všichni ke zdi a vypnout počítač!

Šéf speciálního policejního útvaru obvinil politiky ze zametání stop.

Šéf speciálního policejního útvaru obvinil politiky ze zametání stop.

Politici se pokoušejí zmanipulovat vyšetřování závažného hospodářského zločinu, v němž vedou nitky k politikům. V posledních osmi letech to není až tak překvapivá zpráva. Ale tentokrát nejde o indicie, nepřímé důkazy, které to naznačují, ale o jasné vyjádření šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, který tvrdí, že svá slova prokáže. Jeho lidé, kteří vyšetřují aféru biolíh, kde jde o miliardové zakázky a zainteresované sociálnědemokratické politiky, se s tlakem moci vypořádávají už několik měsíců. Vše vyvrcholilo nedávnou razií v jejich úřadovně, při které inspekce ministra Františka Bublana zabavila počítače detektivů, kteří na aféře pracují, a obvinila je z falšování cestovních výkazů. Jan Kubice se rozhodl, že to tak nenechá.

Od vraždy k Vybíralovi

Původně to vypadalo, že deset dnů stará zpráva televize Nova o razii inspekce na Kubicově útvaru zapadne ve víru předvolební kampaně. Nikoho několik dnů nevzrušil ani fakt, že z vyšetřování biolihové aféry byl odvolán bez vysvětlení státní zástupce Radek Klvaňa, ani informace, že detektivové z elitního útvaru dostali z policejního prezidia zákaz informovat veřejnost o vyšetřování biolihové aféry.

Koncem minulého týdne navštívil Kubice šéfa poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost Jana Vidíma, předal mu pár dokumentů a požádal jej, aby mohl před jeho výborem vypovídat o pokusu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].