Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rusko über alles

Rusko drží Evropu pod krkem svou ropou i plynem a diktuje podmínky. Taková je realita vnímání východní říše, jak to právě dosvědčil čtvrteční summit EU-Rusko v Soči.

Rusko drží Evropu pod krkem svou ropou i plynem a diktuje podmínky. Taková je realita vnímání východní říše, jak to právě dosvědčil čtvrteční summit EU-Rusko v Soči. Jenže v Rusku posilují i jiné, dnešní Evropě nepříjemné tendence – pro leckoho paradoxně nacismus. V sobotu se o tom přesvědčil šéf parlamentního klubu německých Zelených Volker Beck, který se v Moskvě zúčastnil setkání na ochranu sexuálních menšin a přímo před televizní kamerou ho zmlátili pravicoví radikálové.

Pole obdělané pro skinheady

„Fašismus je hrozbou pro budoucnost Ruska“, tak znělo motto konference na téma ochrany lidských práv, která se konala v Moskvě před týdnem a mimo jiné vyzvala státní moc, aby přestala fašistům napomáhat a uvědomila si odpovědnost za osud země. Účastnilo se jí více než 150 představitelů nevládních organizací, mládežnických seskupení, politických stran, expertů a novinářů. Předsedkyně Moskevské Helsinské skupiny Ludmila Alexejevová prohlásila, že dnešní fašismus má jinou tvář než ten, s nímž se bojovalo v polovině 20. století, podobá se spíše „zhoubnému nádoru“ ruské společnosti. Alexejevová považuje heslo „Rusko pro Rusy“ za smrtelně nebezpečné pro mnohonárodní stát, neboť vystavuje obrovskému riziku jeho celistvost.

Ideologii převahy Rusů nad jinými národy aktivně propaguje několik politických organizací. K nejznámějším patří Hnutí proti ilegální imigraci, Eurasijský svaz mládeže a blok hnutí Vlast,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].