Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co s americkou základnou

USA chtějí v Česku postavit jednu ze základen, která se stane součástí antiraketového systému namířeného především proti nevyzpytatelným jaderným mocnostem, jako jsou Severní Korea a Írán.

USA chtějí v Česku postavit jednu ze základen, která se stane součástí antiraketového systému namířeného především proti nevyzpytatelným jaderným mocnostem, jako jsou Severní Korea a Írán. Tato zpráva se v posledních letech občas objeví ve světovém i tuzemském tisku, úředníci ji komentují vyhýbavě, ale nakonec budou rozhodovat politici. Jsme členy NATO a vstřícnost k největšímu spojenci, který za nás nese drtivou většinu ochrany před světovými bezpečnostními riziky, je na místě.

To si samozřejmě nemyslí komunisté, kteří mají v programu vystoupení Česka z aliance. Výhradu zelených vyjádřil jejich šéf Martin Bursík – budeme hlasovat proti. Dvě největší strany ale moc nevědí, Jiří Paroubek by vše nechal na referendu a ODS sice americký projekt podporuje, ovšem přesně podle rady Haškova nadporučíka Lukáše: Buďme pro, ale nemusí o tom nikdo vědět. Odmítají na sebe vzít odpovědnost, možná by jim to mohlo sebrat voliče, ti čeští jsou spíš proti. Stejně jako prezident Klaus. Je ovšem otázkou, nakolik opravdu moudrá je politika, která se zná ke spojencům, jen když se to hodí, jen když něco kápne z fondů. Stavba základny je zásadní přihlášení se k obraně, která významně překračuje naše hranice. Politici už měli dávno dát veřejně najevo fundované názory, ale zatím projevují jen zneklidňující zbabělost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].