Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Strach a hnus nad inspekcí

Inspekce ministra vnitra vtrhla minulý týden do kanceláří Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zabavila spisy a počítače detektivům vyšetřujícím korupci v tzv. biolihové aféře – skandálu, který velmi pravděpodobně sahá k nejvyšším špičkám sociální demokracie.

Inspekce ministra vnitra vtrhla minulý týden do kanceláří Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zabavila spisy a počítače detektivům vyšetřujícím korupci v tzv. biolihové aféře – skandálu, který velmi pravděpodobně sahá k nejvyšším špičkám sociální demokracie. Svědčí o tom jména lidí, které detektivové z ÚOOZ zatkli přede dvěma měsíci za rozdávání i braní úplatků, ale řada dalších indicií a kontaktů politiků. Tehdy média vyšetřovatele útvaru chválila za to, že mají odvahu rozkrývat případ hrozící střetem s vlivnými politiky u moci, což je ve zdejším policejním sboru po osmi letech vlády ČSSD opravdovou výjimkou.

Řada komentářů viděla v postupu ÚOOZ naději, že někdo konečně natrhne síť tušené korupce v nejvyšších patrech administrativy. Razie smutně proslulé Inspekce ministra vnitra udělala této naději rázný konec. Nastal známý scénář: kriminalizace nepohodlných detektivů, rozprášení schopné jednotky, konec vyšetřování. Pokud Bublanova krycí akce nevzbudí jasnou reakci mezi koaličními partnery, v opozici a v policejních i justičních kruzích, pokud političtí stratégové a jejich nohsledi z inspekce i tentokrát uniknou bez postihu, nelze si nic namlouvat: dostali jsme se na cestě směrem k aroganci mocných už tak daleko, že jejího konce je nutné se obávat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].