Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Právo občanů, nebo křivení trhu?

Mají radnice investovat do vysokorychlostního internetu, jako dnes zcela samozřejmě staví nové silnice a chodníky? Anebo je internet spíš „auto“, které si má každý koupit sám?

V Česku sílí spor, který se týká každé domácnosti: mají radnice investovat do vysokorychlostního internetu, jako dnes zcela samozřejmě staví nové silnice a chodníky? Anebo je internet spíš „auto“, které si má každý koupit sám? Nabízíme polemiku radního Prahy 5 a předsedy Asociace soukromých provozovatelů internetu.

Městská část Praha 5 se rozhodla přispět k budování informační společnosti svým podílem – poskytnutím bezdrátového internetu občanům zdarma. Následovat se nás chystají další pražské radnice. Jde o novou filozofii, podle níž má každý občan právo na nediskriminační přístup k internetu.

Veřejný internet na Praze 5 byl spuštěn v březnu 2005, signál nyní pokrývá přibližně 90 % obydleného území. V letošním roce chystáme další rozšíření sítě.Prvotní vysílače přišly radnici na zhruba 2 miliony korun, roční náklady na šíření signálu jsou 1,7 milionu korun.

Za tuto cenu může být současně na síť připojeno až 2 tisíce uživatelů, počet zájemců však není omezen. Pokud by se chtělo připojit najednou více občanů, bude připojení pomalejší. Omezením je, že po dvanácti hodinách po přihlášení je spojení přerušeno a zájemce se musí znovu do internetové sítě přihlásit. Dosavadní zkušenosti ukazují, že toto omezení se běžného uživatele internetu nedotkne.

Každý v dosahu signálu z vysílačů má tedy nyní bez nutnosti platit měsíční poplatky možnost být připojen na internet, to znamená vyhledávat webové stránky, užívat elektronickou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].