Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hypermarkety cizince nepřilákají

„Jezdíme se dívat na památky do zahraničí a přitom ty svoje klidně ničíme,“ říká v rozhovoru Petr Brestovanský.

Fotografie: Pohled do jednoho z odkrytých hrobů. - Autor: Petr Brestovanský • Autor: Respekt
Fotografie: Pohled do jednoho z odkrytých hrobů. - Autor: Petr Brestovanský • Autor: Respekt

Bojujete za záchranu pravěkého pohřebiště na Cecilce v Příšovicích. Jak tehdy obyvatelé kraje kolem Příšovic žili? Byli to prý kanibalové.

Moc toho o nich nevíme. Když vykopete celou kostru, můžete alespoň říci, jak byl ten člověk velký. Jenže lid popelnicových polí své mrtvé spaloval, nacházíme proto jenom úlomky kostí. Přesto existují výzkumy, které naznačují, že to byli lidé drobného vzrůstu. Člověk vysoký 150–160 centimetrů by byl mezi nimi obrem. Museli tvrdě pracovat – ukazují to plošky, kde se na kosti upínají svaly. Byli to zemědělci na plný úvazek, nezbývalo jim než se pořádně ohánět, aby sehnali zásoby na zimu.

Na jednom úlomku kosti jsme našli otisk zubu, patrně tedy nepohrdli lidským masem. Když se neurodilo, měli hlad, šlo život. Nic jiného jim asi nezbývalo. Ale mohl to být také kanibalismus rituální. Příslušníci některých indiánských kultur věřili, že když snědí předka, přejde do nich jeho síla. Někdy konzumovali jen játra a srdce, které tu sílu symbolizovaly.

Co zajímavého jste ještě našli?

Například žároviště, tedy kotlík, ve kterém mrtvé pálili. U nás se zatím podařilo objevit jen dvě nebo tři. Kotlík má průměr 85 centimetrů, takže museli těla čtvrtit. Důkazy, že to dělali, jsme našli na úlomcích kostí.

Nebo jsme v hrobech objevili stovky nádob této kultury, které se říká slezská. Například z hrobu číslo tři jsem restaurátorce odvezl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].