Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Žijeme pořád v partokracii

Zdenek Slouka se narodil roku 1923 v Brně. Za války člen odbojové skupiny, po válce redaktor Svobodných (Lidových) novin. V roce 1948 emigroval, žil v Austrálii a Západním Německu, kde pracoval jako politický analytik při americké okupační armádě, roku 1954 byl přeložen do Washingtonu.

Fotografie: Zdenek Slouka • Autor: Respekt
Fotografie: Zdenek Slouka • Autor: Respekt

Zdenek Slouka se narodil roku 1923 v Brně. Za války člen odbojové skupiny, po válce redaktor Svobodných (Lidových) novin. V roce 1948 emigroval, žil v Austrálii a Západním Německu, kde pracoval jako politický analytik při americké okupační armádě, roku 1954 byl přeložen do Washingtonu. O rok později přešel na pozvání Ferdinanda Peroutky do RFE, přitom studoval politologii na New York University a na Columbia University, kde pak působil jako profesor. Stejnou funkci zastával na univerzitě ve Washingtonu a dvacet let na Lehigh University v Pensylvánii. Poslední akademický rok (1992–93) přednášel jako Senior Fulbright Professor na Univerzitě Karlově.Zdenek Slouka je občanem USA, české občanství získal zpět před šesti lety. Od roku 1992 žije trvale v Praze.

Pane profesore, žil jste dlouho v zahraničí, zažil jste ale ještě zdejší volby v roce 1946, můžete tedy srovnávat. Jsme blízko dalších voleb, vidíte nějakou hrozbu, která by po nich mohla přijít? Třeba silnější komunisté?

Navzdory věku a zkušenostem jsem optimista a myslím, že sklon ČSSD jít hodně doleva zatím nepředstavuje velké nebezpečí. Je ale pravda, že jsem byl optimista i v roce 1946. Pracoval jsem ve Svobodných novinách v Brně a tipovali jsme, jak volby dopadnou. Byli jsme benjamínci, mně bylo 24, a skoro všichni jsme si mysleli, že zvítězí národní socialisti. Jak to dopadlo, víte. Takže teď, když říkám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].