Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Událost v divadle

České divadlo dlouho trápil nedostatek mladých režisérských osobností, v posledních pěti letech se ale objevily minimálně tři, které konzervativnější českou scénu oživují.

Fotografie: Hrát, či nehrát v seriálu, toť otázka. - Autor: Laura Hanáková • Autor: Respekt
Fotografie: Hrát, či nehrát v seriálu, toť otázka. - Autor: Laura Hanáková • Autor: Respekt

České divadlo dlouho trápil nedostatek mladých režisérských osobností, v posledních pěti letech se ale objevily minimálně tři, které konzervativnější českou scénu oživují. Jiří Havelka, spjatý s divadlem Ypsilon a nadšeneckou skupinou Vosto5, Jan Jirků, jenž vybudoval z divadla Minor skutečně profesionální scénu s kvalitní produkcí pro celou rodinu, a režisérská dvojice skrývající se pod značkou SKUTR (Skupina Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Tato jména od záplavy jiných, kteří se pohybují na scéně alternativního divadla, odlišuje řemeslná zručnost prostá jakéhokoli diletantismu a chuť ke svobodnému překračování žánrů.

Režijně-dramaturgické duo SKUTR na sebe výrazně upozornilo již v rámci svého studia na pražské DAMU inscenacemi Disco Pigs a Nikola Šuhaj. Domovskou scénu pak dvojice našla v pražském Divadle Archa, v němž vytvořila tři svébytná a oceňovaná díla s jasně definovaným jazykem, poetikou i tematikou. Po inscenacích Nickname a Understand nyní přichází s představením neobvykle nazvaným 8 Polib prdel kosům. Od předchozích výtvorů, které pojmenovávaly buď samotu člověka ve světě internetové komunikace, nebo dítěte, pro nějž je jeho okolí natolik podivné, že si začíná vymýšlet vlastní příběhy, se 8 Polib prdel kosům dost odlišuje. Nikoli pódiovým projevem, který také kloubí pohybové, akrobatické, cirkusácké, loutkové i činoherní divadlo, ale převážně tématem. Režiséři celé své dílo opřeli o náročný a obdivuhodný výkon mladého a všestranně talentovaného herce Rostislava Nováka, jenž se jeví jako skutečný objev posledních let.

Tématem poslední inscenace je jednak loutkářská a herecká tradice dynastie Kopeckých, v níž patří Novák už k osmé generaci, a pak také faustovské dilema. Autoři nesáhli po téhle inspiraci náhodou. Faust v loutkovém podání již od nepaměti představoval jakýsi prubířský kámen rodiny Kopeckých, na němž se poznala řemeslná zručnost a kterým se udržovala tradice dynastie. Novák se s ním porval skutečně se vší silou a vidí ho očima nové generace, která archetypální téma pojmenovává jinými prostředky. Sám s velkou energií ovládá celou scénu Archy a za pomoci originálních rodinných loutek, videoprojekcí, přesného světelného designu a hudby Petra Kalába divákům vypráví o svých předcích. Předvádí historky ze světa světských a herců, ale i těžkosti života současného herce, který neustále stojí před složitou volbou. „Rosťa je univerzální herec, který zvládá skutečně všechno – od performance přes monolog a loutkové divadlo až k akrobacii. Zároveň se podílel i na scénáři, kterým divákům nejen odhalil rodinné archivy, ale nechal je také nahlédnout do svého nejintimnějšího života,“ říkají režiséři.

Máme zde šanci vidět nejen klasického loutkářského Fausta, ale také herce Nováka jako Fausta začátku nového tisíciletí, který musí neustále volit mezi manželkou a dětmi, divadlem a způsobem, jak se uživit. Upřímně ukazuje běs mladého člověka, který se s velkým vypětím snaží ustát vše a zároveň neodolává lákavému pokušení reklam a seriálů, které pro něj představují různé vrstvy pekla, ale také jediný možný způsob obživy. Přestože je inscenace 8 Polib prdel kosům dílem vypovídajícím hlavně o světě divadelníků, zaujme všechny diváky pomocí ohromujících akrobatických čísel, humorných pouťových výstupů i díky aktualizovanému faustovskému tématu, v kterém se pozná leckdo, kdo se dnes snaží skloubit ideály s realitou.

Autor je redaktorem časopisu HIS Voice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2006 pod titulkem Událost v divadle