Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šifra mistra Topolánka

Ve výkladních skříních knihkupectví se objevilo několik knih sepsaných nejznámějšími politiky země.

Fotografie: No a pak jsem na vysoké poznal Winstona Churchilla... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: No a pak jsem na vysoké poznal Winstona Churchilla... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Ve výkladních skříních knihkupectví se objevilo několik knih sepsaných nejznámějšími politiky země. Stojí za to do nich nahlédnout, protože o české politice a vůbec společnosti říkají zajímavé věci.

Po stopách Bushe

Když se návštěvník kteréhokoli velkého knihkupectví v americkém velkoměstě zeptá, kde by si mohl vybrat nějakou knihu o Georgovi W. Bushovi, přivede ho prodavačka k samostatnému regálu o několika policích a řekne: Vyberte si. Jsou tu knihy o něm či od něj, z výběru jde hlava kolem. Jen si to zkuste na internetu, vyskočí vám osm stovek publikací. V Česku jde trend stejným směrem – i když na stovky to zatím počítat nemůžeme. Ale zeptá-li se dnes čtenář v dobré prodejně knih na něco od našich vůdčích politických osobností, k poličce s několika svazky se obvykle propracuje taky. Premiér Paroubek prý podle zákulisních informací chystá dokonce tři knihy a nějaký spis bude mít i jeho žena. Šéf opozice Mirek Topolánek se zase nechal zpovídat v knize rozhovorů. Vyšla kniha Václavu Havlovi a nedávno Miloši Zemanovi.

Mnozí čtenáři si určitě poklepou na hlavu – proč by měli trávit volný čas četbou knih politiků, kteří je dnes a denně pronásledují svými názory v novinách a televizi. Jenže vyhýbat se těmto dílům by byla škoda. Koncentrace myšlenek nebo pokusů o myšlenky na několika stech stranách mnohdy přináší zajímavé poznání. I když někdy taky jen úlevu, že už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].