Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ďáblova smlouva s ropou

Autor Letopisů Narnie spisovatel C. S. Lewis hovoří o ďáblově smlouvě jako o činu, kdy někoho donutíme, aby nám sloužil – a on nejprve poslušně plní naše rozkazy, ale nakonec nás zničí. Existují obavy, že současná civilizace uzavřela takovou smlouvu s ropou.

Fotografie: Ropa dochází, čas velbloudů ještě přijde. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ropa dochází, čas velbloudů ještě přijde. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Autor Letopisů Narnie spisovatel C. S. Lewis hovoří o ďáblově smlouvě jako o činu, kdy někoho donutíme, aby nám sloužil – a on nejprve poslušně plní naše rozkazy, ale nakonec nás zničí. Existují obavy, že současná civilizace uzavřela takovou smlouvu s ropou.

V průběhu posledních tří let jsem napočítal skoro deset knih a desítky článků, které hovoří o konci nafty. Popisují jej dokonce pod tak znepokojivými hesly jako „Nazpět k Olduvaji“ nebo „Postindustriální doba kamenná“. Většinou vycházejí z jevu nazvaného „Peak Oil“ neboli vrchol těžby.

Kočka má prý devět životů, obyčejné naftové ložisko jen tři. O prvním lze mluvit, když navrtáme ropu a ona sama vytéká nebo ji lze jednoduše pumpovat. Časem se ovšem tlak nafty sníží a do ložiska musíme vhánět plyn či vodu. To je druhý život ložiska, fáze, v níž se dnes nachází většina velkých ropných polí světa. Ropa je během „druhého života“ podstatně dražší, na druhé straně už existuje infrastruktura, není už tedy nutné investovat do technických sítí. Pak přijde třetí život, při kterém pomocí dalších, již velmi drahých a složitých zařízení dál zvyšujeme tlak, abychom dostali ze země alespoň něco. Do tohoto stadia se rychle přesouváme. I po vytěžení ložiska zůstává v zemi 40–60% nafty, kterou se nedaří vytěžit ani moderními technologiemi, například použitím vodorovně vedených vrtů.

Ložisko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].