Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čínský parazit

Čínská hvězda internetu se jmenuje Baidu.com. Firma je kótována na americké burze a v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala strmý nárůst příjmů.

Fotografie: Příliš vysoký plot v Melile. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Příliš vysoký plot v Melile. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Čínská hvězda internetu se jmenuje Baidu.com. Firma je kótována na americké burze a v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala strmý nárůst příjmů. Její podnikatelský um spočívá v parazitování na sofistikované cenzuře internetu praktikované čínskou vládou.

Posledním nedávno spuštěným výkřikem Baidu.com je „otevřená“ on-line encyklopedie postavená na principu jinde ve světě veleúspěšné Wikipedie. Ta má ve své čínské verzi zhruba 67 000 hesel napsaných samotnými uživateli, od konce minulého roku je však čínskými úřady blokovaná, a pro Číňany tudíž nepřístupná. Postup vládních cenzorů vyvolal protesty čínských blogerů, a způsobil dokonce vznik „nátlakové“ skupiny příznivců, kteří na provozovatele nekomerční Wikipedie naléhali, aby se podrobila dobrovolné cenzuře. Wikipedia neustoupila.

Encyklopedie Baidu.com, která již dříve dokázala využít cenzury prohledávače Google a získala velkou část jeho podílu na čínském trhu, varuje uživatele a zároveň tvůrce hesel, že neumožní zveřejnění „zlovolných hodnocení současného politického systému, útoků na vládní instituce nebo propagaci deprimujících a negativních přístupů k životu“. Příspěvky do nové encyklopedie procházejí před zveřejněním filtrovacím systémem a jejich tvůrci jsou bodováni za každé úspěšné umístění hesla na stránky okopírované aplikace.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].