Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Zemědělský intervenční fond na svých stránkách minulé pondělí nečekaně zveřejnil seznamy všech subjektů, které dostávají v Česku zemědělské dotace.

Zemědělský intervenční fond na svých stránkách www.szif.cz minulé pondělí nečekaně zveřejnil seznamy všech subjektů, které dostávají v Česku zemědělské dotace. Stalo se to přitom takřka přesně deset let poté, co se ve stejné věci týdeník Respekt a jeho tehdejší šéfredaktor Vladimír Mlynář obrátil na Ústavní soud se žalobou na ministerstvo zemědělství.

Na neprostupnou hráz mlčení kolem zemědělských dotací upozornil týdeník Respekt v lednu 1996, když mu tehdejší ministr zemědělství odmítl poskytnout seznam zemědělců dotovaných z veřejné kasy – s argumentem, že jde o „individuální a obchodní“ údaje. Mlynář s tajením nesouhlasil, protože v případě dotací jde o veřejné peníze ze státního rozpočtu – a obrátil se na Ústavní soud.

Žalobu o rok později stáhl, když se ocitl s Luxem ve stejné vládě, Lux na oplátku seznam dotovaných zemědělců zveřejnil – ovšem bez konkrétních částek.

K úplnému zveřejnění fond nakonec nepřiměl soud, ale paradoxně skupina evropských novinářů, řízená Dánským mezinárodním centrem pro analytické zpravodajství (DICAR) a londýnskou EU Transparency. Ti totiž na webové stránce www.farmsubsidy.org zveřejnili seznam příjemců zemědělských dotací několika států Unie. „Vyšlo několik kritických článků, že to tajíme. Tak jsme celý seznam zveřejnili,“ říká mluvčí fondu Jitka Sluková.

Česko je dvanáctou zemí z evropské pětadvacítky, která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].