Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Myslím, že dluh projídáme

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se narodil v roce 1960 v Českých Budějovicích. Po studiu na Vysoké škole ekonomické v Praze pracoval na mateřské fakultě a v Prognostickém ústavu ČSAV.

Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se narodil v roce 1960 v Českých Budějovicích. Po studiu na Vysoké škole ekonomické v Praze pracoval na mateřské fakultě a v Prognostickém ústavu ČSAV. V letech 1993–95 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu, poté tři roky hlavním ekonomem Patria Finance. Roku 1998 se stal výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Před šesti lety byl jmenován viceguvernérem, o rok později pak guvernérem České národní banky. Před rokem byl potvrzen ve funkci na další šestileté období. V letech 1990–1998 přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK. Počátkem 90. let absolvoval zahraniční studijní pobyty ve Velké Británii, Nizozemsku a USA. Zdeněk Tůma je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna, z druhého pětiletá dvojčata.

Cítíte se jako vlivný muž?

Takto jsem o tom nikdy nepřemýšlel, ale Česká národní banka je významná instituce, její rozhodnutí mají vliv na ekonomiku, ve svých rozhodnutích je nezávislá, ale musí komunikovat s partnery, zejména s vládou. Od toho se odvíjí postavení bankovní rady, kterou vedu. Takže odpověď na vaši otázku může být ano.

Zkuste porovnat svou pozici například s americkým šéfem centrální banky.

Základní rozdíl je dán: Česko je o něco menší než USA. Naše rozhodnutí může mít vliv na okolní země, protože investoři sledují region společně, ale nejde o vliv…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].