Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Ve městě Seattle se před nějakými patnácti lety zrodila poslední divoká vlna rokenrolu, jíž svět vděčí za kapely jako Nirvana, Pearl Jam nebo Soundgarden.

Fotografie: Duo Smoosh ze Seattlu přitahuje pozornost nejen svým mládím. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Duo Smoosh ze Seattlu přitahuje pozornost nejen svým mládím. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Ve městě Seattle se před nějakými patnácti lety zrodila poslední divoká vlna rokenrolu, jíž svět vděčí za kapely jako Nirvana, Pearl Jam nebo Soundgarden. Hudba generace X, jak se přezdívalo stylu grunge, pak poslala mnoho svých hvězd ke dnu s drogovou závislostí nebo sebevražednými depresemi. Hudební duo Smoosh má stejnou adresu, za sebou dobře hodnocené album, klip vysílaný na MTV a šlape jim to také slušně. Na první pohled je ale jasné, že pokračování grungeové revolty se tu nekoná – tyhle dvě blonďaté dívenky ze Seattlu, které magazín New Musical Express označil za nejžhavější novinku v americkém undergroundu, měly minulý rok na narozeninovém dortu dohromady jen čtyřiadvacet svíček.

Jejich kapela vznikla tak trochu náhodou. Starší z obou sester Asya (13) hraje odmala na piano, její pokus získat příslušné vzdělání ale skončil velmi brzy - nebavilo ji hrát podle instrukcí učitelů, raději to zkoušela doma sama. „Skládám písně od školky,“ říká, „a taky hraju fotbal, jsem v něm docela dobrá.“ Její sestřička Chloe (11) se k ní přidala později. Když jí bylo sedm, vydala se s rodiči do místního hudebního obchodu, aby si koupila housle. Před zaplacením se ještě šla podívat do prvního patra - oddělení bicích nástrojů. „Byla velká, červená a zářivá,“ popisuje svůj úžas po spatření nefalšované bicí soupravy. Měla štěstí, že ve stejnou době v obchodě nakupoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].