Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Celebrita Pitr

Co je nejdůležitější domácí událostí počátku roku? A kdo je zdejší největší celebrita? Bezesporu spolumajitel Setuzy Tomáš Pitr a jeho ostře sledovaný návrat z novoročního lyžování do Česka.

Co je nejdůležitější domácí událostí počátku roku? A kdo je zdejší největší celebrita? Bezesporu spolumajitel Setuzy Tomáš Pitr a jeho ostře sledovaný návrat z novoročního lyžování do Česka. Z devíti zpráv na webové stránce veřejnoprávní agentury ČTK se jich ve čtvrtek odpoledne Pitrova návratu týkaly čtyři. Stejně tak i páteční titulní stránky. Není se co divit: Tomáš Pitr je považován za jednoho z nejbohatších Čechů a jeho bohatství vzniklo díky dlouhodobé, vysoce podezřelé vstřícnosti mocných politiků, například bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase. Na jeho bohatství – i například tu lyžovačku v Alpách – jsme mu tak nedobrovolně přispěli my všichni.

Jednou zbytečnými miliardovými dotacemi na výrobu bionafty, kterou „jeho“ Setuza umí vyrobit se ziskem i bez dotací. Jindy splácením dluhů po jím beztrestně vytunelovaných firmách a potřetí třeba vrácením DPH z obchodů, které neexistovaly. Problém je, že o Pitrovi se tu nezačalo psát v těchto souvislostech, ale až poté, co podnikatel přestřelil, zkomplikoval politikům život se zpochybněnou privatizací Unipetrolu a oni se od něj odvrátili. Premiér jej označil za veřejného nepřítele státu – a mediální hvězda byla na světě. Toto zpoždění by pro nás v médiích mělo být varovné i inspirující zároveň. Varovné v tom, jak snadno se tu zatím politikům daří zakrývat či nastolovat mediální témata. A inspirativní připomínkou, že i když se skutečně vážné machinace mocenského provozu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].