Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Andamany rok poté

V době, kdy se světová média věnovala roční bilanci následků tsunami v Indickém oceánu, unikl obecné pozornosti osud obyvatel dvou hodně postižených souostroví – indických Nikobar a Andaman.

V době, kdy se světová média věnovala roční bilanci následků tsunami v Indickém oceánu, unikl obecné pozornosti osud obyvatel dvou hodně postižených souostroví – indických Nikobar a Andaman. Ti jsou známi, respektive spíše neznámi, jako „lidé z doby kamenné“, kteří se na zmíněné ostrovy dostali asi před 60 tisíci lety z Afriky. Žili si po svém de facto v rezervaci, neboť indická vláda ostrovy uzavírá pro běžné turisty.

Uplynulý rok ale ukázal poněkud jinou realitu. V prosinci 2004 na ostrovech zahynulo podle úředních údajů 3513 lidí. S následnou pomocí z kontinentu, jak nyní dokládá organizace Survival International, však přišli zejména na Andamany i osadníci, kteří domorodé kmeny ohrožují – tím, že zabíjejí jejich lovnou zvěř, šíří mezi ně alkohol a zneužívají jejich ženy. Příslušníci kmene Sentinel asi věděli, co dělají, když na vrtulníky hlídkující po tsunami stříleli šípy. A kmen Džarava by podle odhadů mohl úplně vymizet, nebude-li jeho území chráněno.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].