Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Tažení proti al-Káidě nepropuklo 11. září 2001, ale o dvě stovky let dříve. I tak lze interpretovat událost známou jako první barbarská válka, která začala 10. května 1801.

Fotografie: Thomas Jefferson: Pirátům se neplatí! - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Thomas Jefferson: Pirátům se neplatí! - Autor: EGP • Autor: Respekt

Tažení proti al-Káidě nepropuklo 11. září 2001, ale o dvě stovky let dříve. I tak lze interpretovat událost známou jako první barbarská válka, která začala 10. května 1801. Tehdy bejové z Pobřeží barbarů na severu Afriky vyhlásili válku Spojeným státům, na kterou pak tvrdě doplatili. Zůstává samozřejmě otázkou, nakolik lze pro dnešní zápas s terorismem uplatnit tak staré zkušenosti, ale za ohlédnutí to stojí.

Na území dnešního Maroka, Alžírska, Tuniska a Libye existovaly pod formální vládou osmanské říše de facto nezávislé městské státy, které získávaly značnou část svého HDP z pirátství a výkupného za zajatce. Američané byli v tomto ohledu nejprve z obliga, neboť do roku 1776 byly jejich lodě pod patronací koloniální Británie a potom, od spojenecké smlouvy z roku 1778, pod ochranou Francie. Ale když se USA po své vítězné revoluci postavily na vlastní nohy, odpovídaly za svou bezpečnost samy a bylo hůře. V roce 1784 Kongres schválil zvláštní protipirátskou dávku, která se hodila hned napřesrok, když alžírský bej zajal dvě americké lodě s posádkami a žádal 60 tisíc dolarů výkupného. Tuto praxi ostře kritizoval tehdejší velvyslanec v Paříži Thomas Jefferson s tím, že výkupné jen povzbudí další útoky, leč marně. Washington platil bejům z Pobřeží barbarů milion dolarů ročně za bezpečný průjezd svých lodí. V roce 1800 částka dosáhla 20 % amerických vládních příjmů. Změna nastala teprve v lednu 1801,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].