Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Neviditelná síla Ameriky

Obrovská srocení v ulicích amerických měst se nekonají z ničeho nic. Postavení nelegálních přistěhovalců, kterých je v zemi odhadem 12 milionů a drtivá většina z nich pochází z Latinské Ameriky, se totiž může co nevidět stát neudržitelným.

Fotografie: Vždyť i guvernér je přistěhovalec – ve Schwarzeneggerově Kalifornii to platí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Vždyť i guvernér je přistěhovalec – ve Schwarzeneggerově Kalifornii to platí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zatímco francouzští studenti museli na barikády, ilegálové v USA ukazují naléhavost svého problému tak, že prostě nejdou do práce.

José Cruz je neviditelný. Nikde oficiálně nebydlí. Nikdo ho prý nezná. Nikdy tady nebyl. A 1. května ještě ke všemu nešel do práce.

José Cruz až dosud nechtěl být vidět. Do Spojených států přišel bez povolení a načerno v nich také žije. Jenom díky tomu tady může pracovat, živit rodinu v Homesteadu na Floridě a ještě posílat peníze příbuzným domů do Salvadoru. Být v USA neviditelným je pro něj lepší než v nich nebýt vůbec.

Jenže teď se José rozhodl vyjít na veřejnost. V pondělí 1. května přerušil podobně jako více než milion jiných nelegálních přistěhovalců práci a vyrazil do ulic, aby názorně předvedl, že se bez něj americká ekonomika neobejde. A že tudíž má právo zůstat. A že se z něj a jeho kolegů stává velká politická síla. Hlavním heslem pokojné akce totiž bylo „Dnes demonstrujeme, zítra budeme volit“ a na manifestace přišly nelegály už dříve podpořit miliony jejich legálních spoluobčanů.

Pomáháš? Riskuješ trest

Obrovská srocení v ulicích amerických měst se nekonají z ničeho nic. Postavení nelegálních přistěhovalců, kterých je v zemi odhadem 12 milionů a drtivá většina z nich pochází z Latinské Ameriky, se totiž může co nevidět stát neudržitelným. V prosinci přijala Sněmovna reprezentantů zákon, podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].