Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vědci o volbách

Současnou českou společnost lze označit za demokratickou, naše ekonomika je v poslední době mnohem lepší, než jsem si po revoluci dovedla představit. Doufám ale, že po volbách v politice ubude vzájemného osočování a podrazů. Politici by se měli naučit spolupracovat a dohodnout se. Pokud to nedokážou, nechť odejdou.

Fotografie: Ženy nelze zamést pod koberec. • Autor: Respekt
Fotografie: Ženy nelze zamést pod koberec. • Autor: Respekt

Současnou českou společnost lze označit za demokratickou, naše ekonomika je v poslední době mnohem lepší, než jsem si po revoluci dovedla představit. S dosavadním vývojem tedy můžeme být vcelku spokojeni – těm, kteří všechno kritizují, se asi žilo lépe za socialismu.

Doufám ale, že po volbách v politice ubude vzájemného osočování a podrazů a že se vláda bude moci více věnovat důležitým věcem. Politici by se měli naučit spolupracovat a dohodnout se. Pokud to nedokážou, nechť odejdou. Místo v politice by měla být dočasná služba, nikoli trvalé a výhodné zaměstnání.

Spolupráce je důležitá i ve vědě: největší křiklouni, například ti, kteří požadují, aby byla věda hodnocena jen podle několika málo kritérií, velmi často myslí jen na vlastní zviditelnění. Vše, co jim stojí v cestě, tvrdě odsuzují. Pokud budou pouze napadat svoje kolegy, ničemu nepomohou.

Ve volbách dám přednost straně, která nabídne vládu odborníků, ne ideologů (budu také využívat preferenčních hlasů), straně, která položí důraz na zvyšování podpory vzdělání, výzkumu a vývoje, která bude mít jako svoji prioritu znalostní ekonomiku. Ostatně jiný názor bychom od trochu rozumného politika ani neměli čekat. Současná vláda se o to snaží, doufám ale, že ta příští konečně objeví i nové nástroje, jak podpořit rozvoj společnosti založené na znalostech; nástroje, které jsou běžně využívané třeba v Anglii, Německu, USA, tedy zemích,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].