Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tyrolské elegie

Z těch, kdo letos jeli autem na zimní olympijské hry do Turína přes Brennerský průsmyk, si asi jen starší pamětníci vzpomněli na časy, kdy mosty a tunely v tomto regionu hlídali italští karabiniéři.

Z těch, kdo letos jeli autem na zimní olympijské hry do Turína přes Brennerský průsmyk, si asi jen starší pamětníci vzpomněli na časy, kdy mosty a tunely v tomto regionu hlídali italští karabiniéři. Bylo to koncem 60. let, kdy se v Jižním Tyrolsku probudil starý nacionalismus. Toto kdysi rakouské území obývají stále Rakušané, respektive italští Němci, ač státoprávně patří Itálii coby Horní Adiže.

Skoro čtyřicet let starý závan folklorního terorismu se zdál již dávno vyčpělý a převálcovaný evropskou integrací, jejímž symbolem je i Jihotyrolan, europoslanec a přemožitel všech světových osmitisícovek Reinhold Messner. S tím větším podivem můžeme sledovat iniciativu rakouských lidovců a sociálních demokratů, kteří teď rozšiřují rakouskou ústavu o „ochrannou funkci“ nad Jihotyrolany. Co by na to v jihotyrolském Brixenu řekl Karel Havlíček Borovský?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].