Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Příliš drahý Měsíc

Plán návratu na Měsíc vyhlásil prezident Bush před dvěma lety. Astronauti by měli na měsíčním povrchu přistát nejpozději roku 2020 a postupně by se tu měli zabydlet.
Někteří vědci se bojí, že příprava letů k Měsíci bude fungovat jako vysavač, který zlikviduje mnoho důležitých vědeckých projektů. Jiní badatelé prezidentovi tleskají.

Nad horizontem nehybně visí planeta Země, krajinu pokrývají balvany. Ze stínů na dně hlubokého kráteru, kam nikdy nedopadá sluneční světlo, vystupuje silueta obřího teleskopu. Nedaleko od něj se pohybují malé tečky lidí ve skafandrech. Jsme na jižním pólu Měsíce.

Kdy se podobné vize naplní? Plán návratu na Měsíc vyhlásil prezident Bush před dvěma lety. Astronauti by měli na měsíčním povrchu přistát nejpozději roku 2020 a postupně by se tu měli zabydlet.

Bushovy cíle: Posílit postavení USA jako vědecké a ekonomické velmoci. Využít Měsíc jako odrazový můstek pro let k Marsu, který by se mohl uskutečnit někdy po roce 2030. Přijmout výzvu, kterou představuje existence vzdálených světů, a doletět k nim. Někteří vědci v tom vidí prázdná slova a bojí se, že příprava letů k Měsíci bude fungovat jako vysavač, který zlikviduje mnoho důležitých vědeckých projektů. Jiní badatelé prezidentovi tleskají.

Brzy to v NASA zaskřípělo a začaly se přehazovat výhybky. A zdá se, že se kritici nemýlili. Rozpočet NASA sice rok od roku zvolna vzrůstá, ovšem mnohem méně, než Bush původně plánoval. Válka v Iráku není zadarmo, musí se šetřit. Prezident se proto loni rozhodl zmrazit v příštích pěti letech výdaje na „kosmickou vědu“ – tedy na výpravy sond s vědeckými přístroji na palubě, průzkum Země z kosmu a další programy. Mnohem více peněz se naopak bude utrácet v kolonce „Exploration“, která skrývá pilotované lety, plány na dobytí Měsíce a podobně.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].