Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Ekologické daně: fikce, nebo realita?

Evropská unie chce vyšší daně na energie. Máme být na sebe ještě přísnější, jak navrhují ekologové? Nebo naopak jednat o výjimkách? Ekonom Strany zelených polemizuje s poradcem ministra průmyslu.

Evropská unie chce vyšší daně na energie. Máme být na sebe ještě přísnější, jak navrhují ekologové? Nebo naopak jednat o výjimkách? Ekonom Strany zelených polemizuje s poradcem ministra průmyslu.

Zavádění ekologických daní je a bude i do budoucna předmětem mnoha diskusí. Jedni je dosti neuváženě propagují, druzí naopak kritizují. Pokusím se proto i svými argumenty přispět zcela pragmaticky k tomu, co by nám nové daně přinesly.

Zásadním dokumentem, od kterého se všechny zveřejněné koncepce nebo i úvahy dosud formují, je Směrnice Evropské unie 2003/96/EC z roku 2003, která ukládá členským zemím zavést spotřební daně na elektřinu, plyn, uhlí, pohonné hmoty. Nehovoří se zde o žádné ekologické dani, ale výhradně o spotřebních daních. V žádném případě není směrnice zaměřena na zdaňování automobilů a mobilních zdrojů, které se ve svých představách snaží propagovat a zavést Strana zelených. Česká republika si vyjednala přechodné období do roku 2008. Řada států Evropské unie se dohodla na delším časovém období. O uvedené směrnici se přitom začíná poměrně intenzivně hovořit, neboť dochází ke snižování konkurenceschopnosti členských států Evropské unie oproti USA a asijským tygrům. Je proto možné časem očekávat z ekonomických a sociálních důvodů s ohledem na celosvětový nárůst cen energie úpravu dotyčné směrnice, případně i její zrušení.

Naprosto zásadní musí být proto diskuse o tom, co by nám další zdražování cen energie přineslo. Se známými, avšak zcela…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].