Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Drama na dětských dostizích

Každoroční česká hra na předčasnou selekci mládeže a na snadnou přípravu nejlepších dostihových koní ve vybraných stájích má za sebou první kolo. Je to tvrdý závod s velkým odpadem: polovina účastníků si s pocuchanými nervy prohlíží vyřazovací lístek a přemýšlí, co dál.

Zrušte ty pitomý přijímačky!“ říká Tereza (15) na otázku, co by vzkázala ředitelům gymnázií poté, co se o tři body nedostala na jedno z pražských gymnázií. „Nezrušíme,“ odpovídá jí ten, kdo ji odmítl, ředitel školy Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský. „My jsme elitní ústav a připravujeme studenty na vysoké školy.“ Každoroční česká hra na předčasnou selekci mládeže a na snadnou přípravu nejlepších dostihových koní ve vybraných stájích má za sebou první kolo. Je to tvrdý závod s velkým odpadem: polovina účastníků si s pocuchanými nervy prohlíží vyřazovací lístek a přemýšlí, co dál.

Telefonní seznam? Zapomeňte

Pražští zájemci o studium na gymnáziích absolvovali první kolo přijímaček. Vynervovaní rodiče doprovázeli ještě nervóznější děti a v polovině domácností týž večer zavládla panika. „Když gymnázium, kam se syn hlásil, zveřejnilo na internetu výsledky zkoušek, s hrůzou jsme zjistili, že je třetí pod čarou,“ říká Blanka Elfmarková. „Na tuhle možnost jsme sice pomysleli, ale moc jsme si ji nepřipouštěli, protože synovi šlo vždycky všechno skoro samo. Když jsme se z té rány trochu otřepali, začali jsme rychle hledat, které gymnázium vypsalo druhé kolo zkoušek.“ Rodina zjistila, že na výběr zbývají čtyři gymnázia, kde se neplatí školné. Nakonec se ale s matkou a synem potkáváme na soukromém Gymnáziu Pod Vyšehradem. „Máme na tuhle školu dobré reference, tak jsme to zkusili, i když budeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].