Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bude u nás americká raketová základna?

Česká republika se možná stane součástí amerického antiraketového systému. Nastal čas, aby se zásadní otázkou přítomnosti či nepřítomnosti zahraničních vojenských základen na našem území začala zdejší mocenská elita i veřejnost zabývat trochu důkladněji.

Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Paroubek říká: „Sci-fi.“ Klaus: „Nedovolím.“ Ale ODS je ke spojencům vstřícnější.

Česká republika se možná stane součástí amerického antiraketového systému. Jde o novou verzi někdejších „hvězdných válek“ prezidenta Ronalda Reagana, na které pracuje Pentagon už šest let – hlavně kvůli nebezpečí útoku ze severní Koreje či Íránu. Projekt má ještě dost vojenských, strategických a politických neznámých, ale několik smluv, které ohledně něj Česko se Severoatlantickou aliancí v poslední době uzavřelo, naznačuje, že plán získává ve světě jasnější obrysy. Nastal čas, aby se zásadní otázkou přítomnosti či nepřítomnosti zahraničních vojenských základen na našem území začala zdejší mocenská elita i veřejnost zabývat trochu důkladněji.

Z Česka ke hvězdám

Reaganův plán hvězdného deštníku začal v 90. letech oprašovat už prezident Bill Clinton, ale armáda se jím začala vážně zabývat až za jeho nástupce George Bushe, po teroristickém útoku na New York. Podle informací zveřejněných ve světovém tisku, získaných buď z utajených zdrojů, nebo na základě drobných prořeknutí amerických politiků, plánují USA postavit ve světě dvanáct základen, v nichž budou umístěny rakety (po deseti na jedné základně), které jsou schopny likvidovat útočné rakety dlouhého doletu. První základna se má stavět v Kalifornii, druhá na Aljašce. Své území dali pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].