Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Prodi jednotí Jednotu

Romano Prodi slaví oficiálně vítězství. Ve středu večer to potvrdil soud. S jakými silami bývalý předseda Evropské komise vyhrál? Které z nich utvoří příští vládu? A jak skrze ně projdou reformy, jež mají Itálii vyvést ze stagnace?

Romano Prodi slaví oficiálně vítězství. Ve středu večer to potvrdil soud. Jenže v tu chvíli přestalo být atraktivní „americké“ finále dvou rivalů a ke slovu přišla evropská realita, soupeření politických stran a jejich programů. Vždyť ani poražený Dům svobod Silvia Berlusconiho není zrovna monolitem. A Prodiho Jednota, která má v Senátu většinu jen dvou křesel, je přímo rozporuplným slepencem středových a levicových stran i straniček (viz rámeček). S jakými silami bývalý předseda Evropské komise vyhrál? Které z nich utvoří příští vládu? A jak skrze ně projdou reformy, jež mají Itálii vyvést ze stagnace? To jsou otázky dne.

Podruhé do téže řeky

Jádrem Jednoty a Prodiho hlavní oporou jsou Levicoví demokraté a strana Kopretina (Margherita). Do sněmovny kandidovaly společně pod známou značkou Olivovník, do Senátu zvlášť. Levicoví demokraté, nejsilnější část Jednoty, představují bývalé komunisty, kteří ale dnes patří ke standardní sociální demokracii. Kopretina je středová, křesťanskodemokratická a v některých ohledech liberálně laděná strana, kladoucí důraz i na životní prostředí a kvalitu života. Pokud někoho tyto v českém kontextu protichůdné atributy zarážejí, je třeba upozornit, že na italské politické scéně jich najde víc než dost. Levicoví demokraté a Kopretina se hodlají brzy spojit, a vdechnout tak život entitě, pro kterou už vybrali název: Demokratická strana. Ta by se stala umírněnou silou se skoro třetinovou podporou voličů, v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].