Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Generálové se bouří

Válka v Iráku se nedaří a americká veřejnost toho začíná mít dost. Naděje na řešení je v nedohlednu, jenom mrtví přibývají. A Američané se mezi sebou začínají dohadovat, kdo za to může.

Fotografie: Kdyby padl Rumsfeld, bylo by to přiznání Bushovy chyby. • Autor: Respekt
Fotografie: Kdyby padl Rumsfeld, bylo by to přiznání Bushovy chyby. • Autor: Respekt

Bílý dům zahájil personální obměnu, Donalda Rumsfelda se to ale opět netýká.

Na internetové stránce deníku Washington Post lze najít fotografie amerických vojáků padlých v Iráku. Za více než tři roky jich tam novináři zavěsili 2335. Konkurenční New York Times zase vypráví dlouhé příběhy zmrzačených amerických vojaček ze stejného bojiště. Válka v Iráku se nedaří a americká veřejnost toho začíná mít dost. Naděje na řešení je v nedohlednu, jenom mrtví přibývají. A Američané se mezi sebou začínají dohadovat, kdo za to může.

Naposled v Koreji

V Bílém domě si balí kufry tiskový mluvčí Scott McClellan. Všemocný muž Bushovy administrativy Carl Rove přichází o pravomoci při formulování prezidentovy agendy. Nastupuje nový personální šéf Bílého domu Joshua Bolten. Uvnitř vlády probíhají personální změny s jediným zjevným cílem – zastavit pokles preferencí prezidenta Bushe a potažmo celé Republikánské strany. Pevně v sedle však zůstává muž, po jehož hlavě se v minulých dnech volalo nejvíce. Donalda Rumsfelda se prezident veřejně zastal, prohlásil, že třiasedmdesátiletý ministr obrany má jeho plnou podporu i obdiv. Přitom to v uplynulých dnech vypadalo, že jeden z nejmocnějších mužů Ameriky má na kahánku.

Proti Rumsfeldovi vystoupilo sedm generálů ve výslužbě, obvinilo ho z přímé odpovědnosti za vleklý válečný konflikt, za „chyby, za které dnes platíme krví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].