Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Uctívání hrdinů je v Indii téměř národní posedlostí, ať už jde o duchovní mistry, politiky nebo filmové hvězdy. Vzhledem k tomu, jak obrovské přízni se dnes v zemi těší film, se kult týká hlavně těch posledně jmenovaných: filmové stars jsou tady něco jako živoucí bohové.

Uctívání hrdinů je v Indii téměř národní posedlostí, ať už jde o duchovní mistry, politiky nebo filmové hvězdy. Vzhledem k tomu, jak obrovské přízni se dnes v zemi těší film, se kult týká hlavně těch posledně jmenovaných: filmové stars jsou tady něco jako živoucí bohové. Když tedy druhou dubnovou středu zemřel ve věku sedmasedmdesáti let herec Rajkumar (Princ), jehož hvězdná kariéra trvala padesát let a který si za svůj život vydobyl víc respektu než kdokoli z jeho kolegů, není divu, že to mělo na indickou společnost obrovský dopad. Jeho smrt vyvolala na jihu dokonce prudké nepokoje, při kterých přišlo o život osm lidí.

Rajkumar se narodil do chudé rodiny v jihoindickém státě Karnátaka, jehož hlavním městem je Bengalúru. Inspirací mu byl hlavně otec, který pracoval jako lokální divadelník. V regionálním divadle byl také odhalen lovci talentů v padesátých letech a brzy se stal filmovou hvězdou.

Od ostatních herců se lišil důrazem na jednoduchý životní styl, nenosil značkové šaty a nejezdil v drahých autech. Cvičil pravidelně jógu a zajímal se o život obyčejných lidí. Miloval lokální jazyk kannadštinu a preferoval ho i ve filmech, i když více „in“ je už dlouhá léta angličtina. Dokonce se zasadil o zavedení tohoto lokálního jazyka do základního vzdělání. Prostě velmi respektoval místní kulturu, ve které se prosadil a vyrostl do velikosti poloboha (že jeho sošku omývají v některých vesnicích v mléce a mesu není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].