Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Slovenští lékaři riskli vabank

Část doktorů vstoupila do stávky. Bojují za vyšší platy, nebo proti reformě zdravotnictví? Zatím je to nejasné, i když soud protest zastavil.

Část doktorů vstoupila do stávky. Bojují za vyšší platy, nebo proti reformě zdravotnictví? Zatím je to nejasné, i když soud protest zastavil.

Něco takového Slovensko ještě nezažilo. Lékaři z několika nemocnic, včetně té největší bratislavské Fakultní, se rozhodli stávkovat. Iniciátorem akce je Lékařské odborové sdružení, které zahrnuje asi třetinu všech nemocničních lékařů v zemi. A i když soud ve čtvrtek stávku pozastavil, lze ji označit za trochu bizarní, a to hned z několika důvodů.

Pocítit to na vlastní kůži

Hlavní důvod: požadavky stávkujících. Lékařští odboráři by chtěli zvýšit platy o 25 %. A to okamžitě. Fakt, že kupříkladu v bratislavské Fakultní nemocnici, kde se idea stávky zrodila, navrhl její ředitel Valerián Potičný zvýšení platů o 15 %, jim nestačí. Ředitel tvrdí, že na tak prudké jednorázové zvýšení nemá zdroje. Možná by je našel zefektivněním přezaměstnané nemocnice, ale to se odborářským šéfům také nelíbí, protože to by znamenalo ještě větší propouštění než dosud.

Platové požadavky mají i jiný rozměr. Průměrná mzda lékaře na Slovensku je dvojnásobkem průměru v národním hospodářství. Tento poměr vyjadřuje relativní vážnost lékařské profese ve společnosti a Slovensko z toho ve srovnání se sousedy i západní Evropou nevychází vůbec špatně. Lékaři jsou na Slovensku „společensky váženější“ než kupříkladu ve Švédsku, Velké Británii, Francii nebo v Maďarsku a zcela srovnatelní s českými kolegy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].