Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pod dekou s Ježíšem

Médium grafického románu jako by umožňovalo odstínit vyprávění, nálady a významy způsobem, k němuž psaná literatura ani film nemají klíč. Dokazuje to i ilustrovaný autobiografický román jednatřicetiletého Američana Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets).

Fotografie: Venku sněží a Craiga čekají ty nejsladší prázdniny v životě. • Autor: Respekt
Fotografie: Venku sněží a Craiga čekají ty nejsladší prázdniny v životě. • Autor: Respekt

Pokud jste četli komiks Arta Spiegelmana Maus, možná si ten pocit ještě vybavíte: nebyla to zdaleka vaše první kniha o holocaustu, ale v něčem se zdála nedostižně poutavá a přesná. Médium grafického románu jako by umožňovalo odstínit vyprávění, nálady a významy způsobem, k němuž psaná literatura ani film nemají klíč. Přestože dospívání a první láska plachého mladíka v ortodoxně křesťanské rodině na americkém zapadákově je tematicky trochu jiná káva než Osvětim, s komiksem Pod dekou prožijete něco podobného.

Marný pokus

Není to tak dávno, co každý článek o komiksu musel začínat ujištěním, že kromě šestákového čtiva má tenhle grafický žánr také autory, kteří mohou směle konkurovat kvalitní beletrii. Po českých překladech Spiegelmana, Alana Moora, Neila Gaimana, Franka Millera a dalších už to zní celkem samozřejmě. Komiks dostal vstupenku do společnosti umění, které se nedělá čistě pro zábavu. Ilustrovaný autobiografický román jednatřicetiletého Američana Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets) ale i dnes působí trochu jako zjevení. Hlavně díky tématu – vyprávět něžný a intimní příběh první lásky médiem odkojeným superhrdiny je podobný nápad, jako by Nirvana chtěla zhudebňovat starou čínskou lyriku. O to lépe to kupodivu funguje.

Craig Thompson ve své teprve druhé knize zachytil vlastní dětství a dospívání, fabuloval prý jen zřídka. Hubený introvert vyrůstal ve starém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].