Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jako z Kafkova románu

Byl jste jedním z ředitelů Mezinárodního vědecko-technického centra v Kyjevě, působil jste tu jako zástupce EU odpovědný za programy související s jadernou bezpečností. Co si myslíte o sarkofágu, který přikryl havarovaný černobylský reaktor a který prý moc bezpečný není?

Fotografie: Díky zářícím botám z Forsmarku. • Autor: Respekt
Fotografie: Díky zářícím botám z Forsmarku. • Autor: Respekt

Byl jste jedním z ředitelů Mezinárodního vědecko-technického centra v Kyjevě, působil jste tu jako zástupce EU odpovědný za programy související s jadernou bezpečností. Co si myslíte o sarkofágu, který přikryl havarovaný černobylský reaktor a který prý moc bezpečný není?

Tento sarkofág byl postaven během čtyř až pěti měsíců po výbuchu. Vznikal v hrozném stresu a v těžkých radiačních podmínkách. Dnes je mu dvacet let a má problémy. Jak teplota v noci klesá, v sarkofágu se srážejí tuny vody, která prosakuje do spodních částí. Je třeba ji odstraňovat a čistit. Cement se drolí, některé armatury jsou zrezivělé. Sarkofág rozhodně nevydrží další desítky let, proto má kolem něj vzniknout ještě jedna ochranná stavba: supersarkofág, jakýsi hangár, který bude dostatečně pevný. Bude stát až 800 milionů dolarů.

Kdy má stavba začít?

Začít se mělo v nejbližší době, Ukrajinci ale zatím nebyli schopni připravit výrobní a stavební infrastrukturu.

Existují obavy, že voda prosakující do sarkofágu zaplaví uran. Pak by se mohla rozběhnout jaderná reakce a dojít k výbuchu.

To je nesmysl. Viděl jsem výpočty a byl jsem svědkem experimentů, které to vyloučily. Složení a množství radioaktivních látek, které v reaktoru zbyly, něco takového neumožňuje. Existuje jiné nebezpečí – kdyby se sarkofág zřítil dříve, než vznikne nový, mohlo by uniknout určité množství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].