Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Boj o stromy v Poděbradech

Radnice chtěla kácet, občané byli proti. Pily to vyřešily. Teď už jde o víc. Pan Mikolanda vyrazil přes park na časný nákup a mezi stromy narazil na partu chlapů s motorovými pilami. Brzy už padaly kmeny všude kolem. „Nekáceli stromy kvůli jejich stáří nebo nemoci, ale jen proto, že stály v cestě. Parkem má vést betonový kanál, kudy poteče voda.“

Radnice chtěla kácet, občané byli proti. Pily to vyřešily. Teď už jde o víc.

Když poděbradská učitelka Klára Jirásková spatřila svoje zamilované místo, vyděsila se. Měla chuť vykřiknout. Nebo vzteky něco rozbít. Místo velikánů, v jejichž stínu se ráda procházela s kočárkem, na ni bíle svítily pařezy. Park se změnil k nepoznání.

„Vypadalo to jako po katastrofě!“ říká Klára. Zmizely obrovské duby, javory a platany, které stály ve středu Poděbrad desítky let. Pily v lázeňském parku podřízly na dvě stě stromů. Vyděšená Klára tak zažila pocit, který už dobře zná spousta obyvatel Česka od nejmenších vesnic až po statisícové metropole: bezmoc tváří v tvář nesrozumitelné proměně svého domova.

Radnice v akci

Zatímco Kláru a mnoho dalších lidí v Poděbradech kácení naštvalo, pro starostu Jozefa Ďurčanského jde o nutnou součást velkolepého díla – proměny hlavního městského parku. Radnice chce do rozsáhlé akce investovat celkem sto milionů korun. „To je neuvěřitelná suma ve městě, kterému jinak chybí i pár set tisíc na správku dětských hřišť a rozbitých chodníků,“ říká geofyzik Miloš Mikolanda, jeden z místních občanů, kteří před časem proti chystanému porážení stromů podepsali petici. „Věřili jsme, že stromy nechají na pokoji, dokud neprojednají naše námitky,“ říká vědec. Radnice však nespokojence brzy vyvedla z omylu.

Toho sobotního březnového rána byly ulice ještě prázdné. Pan Mikolanda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].