Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Svobodná vůle jako iluze

Máte pocit, že se řídíte výhradně vlastní svobodnou vůlí? Nenechte se mýlit, nemusí to být vůbec pravda. Vědci postupně zjišťují, že naše chování mohou ovlivňovat dokonce i tak opovrhovaní tvorové, jako jsou paraziti.

Fotografie: Duševní choroba důsledkem infekce? Vědci to nevylučují. • Autor: Respekt
Fotografie: Duševní choroba důsledkem infekce? Vědci to nevylučují. • Autor: Respekt

Máte pocit, že se řídíte výhradně vlastní svobodnou vůlí? Nenechte se mýlit, nemusí to být vůbec pravda. Vědci postupně zjišťují, že naše chování mohou ovlivňovat dokonce i tak opovrhovaní tvorové, jako jsou paraziti. Například vcelku nenápadný a tichý prvok Toxoplasma gondii, původce nemoci zvané toxoplazmóza, má zřejmě hodně dlouhé prsty, jimiž skrytě manipuluje psychikou svých hostitelů. Ovlivňuje nás natolik, že se nejspíš stává příčinou řady závažných dopravních nehod. A nejen to, nedávno se objevil nový přesvědčivý důkaz, že toxoplazmóza souvisí také se vznikem schizofrenie.

Svět parazitů je mnohem pestřejší a dynamičtější než ten náš. Jsou malí, nemilosrdní, mimořádně zajímaví a zároveň v nás vzbuzují odpor. Věčné evoluční závody mezi parazity a hostiteli vedou k tomu, že se všichni aktéři tohoto klání postupně mění. Hostitelé neustále pracují na zdokonalení obrany a parazitům evoluce dala do vínku nejrůznější triky, které jim umožňují obranu překonat. Jedním z nich je právě umění nějakým způsobem měnit chování organismu, v němž žijí. Parazit zkrátka manipuluje hostitelem ve svůj prospěch. Pro dotyčného hostitele to může být zničující. Lidé rozhodně nejsou výjimkou.

Pozornosti vědců se prvok Toxoplasma gondii, zkráceně toxoplazma, těší už delší dobu. Tento výtrusovec je příbuzný plasmodiím, původcům malárií. Vliv toxoplazmy na člověka zkoumal v 90. letech i pražský tým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].