Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ptejte se Paroubka

Věřme, že všechno, co politici dělají, má nějaký smysl. Jaký smysl ale měla návštěva Jiřího Paroubka na americké ambasádě minulý týden? To je právě záhada.

Věřme, že všechno, co politici dělají, má nějaký smysl. Jaký smysl ale měla návštěva Jiřího Paroubka na americké ambasádě minulý týden? To je právě záhada.

Premiér se vydal k Američanům chvíli po tom, co jejich vízovou praxi kritizoval český ministr zahraničí. Po něm se přidali i komentátoři, kteří ale psali spíš o komplikované a drahé proceduře vydávání víz.

Paroubek dělá všechno kvůli tomu, aby se naparoval před kamerami, píšou jeho kritici z novin blízkých ODS. Možná. Člověk by tedy čekal, že premiér si schůzku u Američanů předjedná, pak projde ambasádu, a na konci vystoupí společně s velvyslancem Cabanissem a ohlásí: víza se jen tak nezruší, vyjednal jsem ale změnu procedury jejich vydávání alespoň tak, jako je to na Slovensku, a také zlevnění poplatků. Premiér by splnil roli politika, který uklidňuje, řeší problémy.

Jenže na americké ambasádě jsme viděli premiéra v roli statisty, který nelitoval několika hodin svého programu, aby nám ukázal svoji nemohoucnost. Nic se měnit nebude, nevstřícná praxe zůstává v platnosti. Že samotná ambasáda rušit víza nemůže? S tím jsou všichni realisté srozuměni. Že ale může zrušit nesmyslné podmínky jako ukazování výpisu z konta nebo sjednávání pohovoru přes předraženou linku? To určitě zrušit může. Proč to nezruší? Ptejte se premiéra Paroubka. Možná alespoň to při své návštěvě zjistil.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].