Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Po čtyřech letech skončila jedna z nejkurióznějších kauz zdejší kriminalistiky. Státní zastupitelství potvrdilo, že znalec Amazonie, přítel místních indiánů a bývalý český velvyslanec v Kolumbii Mnislav Zelený (alias Atapana), který čelil obvinění z korupce, je nevinen. Dozvěděli se to ale jen milovníci krátkých, zastrčených zpráv na zadních stranách novin.

Po čtyřech letech skončila jedna z nejkurióznějších kauz zdejší kriminalistiky. Státní zastupitelství potvrdilo, že znalec Amazonie, přítel místních indiánů a bývalý český velvyslanec v Kolumbii Mnislav Zelený (alias Atapana), který čelil obvinění z korupce, je nevinen. Dozvěděli se to ale jen milovníci krátkých, zastrčených zpráv na zadních stranách novin. Nikdo z těch, kteří o panu Zeleném psali jako o zloději, se mu dodnes neomluvil.

To, že detektivové už na nic nepřijdou, bylo jasné od loňského září, kdy policie případ odložila s návrhem na zastavení. Čekalo se na podpis státního zástupce Petra Cibulky, který v říjnu Respektu sdělil, že do čtrnácti dnů rozhodne. Nakonec mu to trvalo půl roku. „Spis jsem od policie dostal ve stavu, že jsem jim ho musel vrátit. Když jsem ho dostal zpět, musel jsem ho prostudovat, a pak jsem rozhodl. Nepřipadá mi, že to trvalo dlouho,“ říká Cibulka. Panu Zelenému to ale dlouho připadá, protože celou tu dobu žil s nálepkou zloděje a korupčníka. Před čtyřmi roky jej po návratu z kolumbijské mise obvinil anonymní dopis, že pro ambasádu pronajal předražené a špatně vybavené kanceláře v centru Bogoty. Dále měl pak brát úplatky od člověka, který českému státu pronajímal velvyslaneckou rezidenci. Když policie začala případ vyšetřovat, informace se únikem dostaly i k redaktorům deníku Právo. Ti s odkazem na nejmenované zdroje napsali, že „pan Zelený si přišel měsíčně k platu velvyslance ještě v přepočtu asi na 30 tisíc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].