Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nezabíjel, a přesto vinen

Byl dvacátým atentátníkem? Únoscem pátého letadla? Hodnověrné důkazy neexistují. Ale Moussaoui tajil informace o teroristech, a tak je prvním odsouzeným za 11. září 2001.

Fotografie: Pěšák al-Káidy, ale sám se vydává za únosce. • Autor: Respekt
Fotografie: Pěšák al-Káidy, ale sám se vydává za únosce. • Autor: Respekt

Byl dvacátým atentátníkem? Únoscem pátého letadla? Hodnověrné důkazy neexistují. Ale Moussaoui tajil informace o teroristech, a tak je prvním odsouzeným za 11. září 2001.

Ten příběh opravdu nebude mít šťastný konec, ať se na něj dívá člověk z jakéhokoli úhlu. Před týdnem porota na washingtonském předměstí Alexandria, kde se konají všechny soudní procesy týkající se otázek americké národní bezpečnosti, rozhodla, že Francouz marockého původu Zacarias Moussaoui je odpovědný za smrt řady osob při útocích 11. září 2001. To znamená, že v druhé fázi procesu, v níž se rozhoduje o výši trestu, může být odsouzen k smrti.

Jako kdyby pilotoval

Soudní proces trval přes tři týdny, ale samotné Francouzovo vyšetřování začalo ještě před samotným útokem na New York a Washington. Byl totiž zadržen v Minnesotě už 16. srpna 2001. FBI ho zatkla kvůli porušení imigračních předpisů, ale na jeho podezřelé chování upozornil ředitel minnesotské letecké školy, kterou Moussaoui navštěvoval. Vzbuzoval pozornost tím, že se vůbec nezajímal o to, jak s letadly přistávat či startovat, ale jen o to, jak se známý Jumbo Jet ovládá za letu. Minnesotský agent FBI Harry Samit se poté opakovaně snažil vzbudit zájem vedoucích protiteroristického oddělení ve Washingtonu, ale jeho zprávy se v centrále FBI nedostaly včas do správných rukou. Po útoku se FBI dokonce dlouho domnívala, že Moussaoui měl být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].