Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Před nedávnem bylo v brazilském São Paulu otevřeno Muzeum portugalského jazyka věnované řeči, jíž dnes hovoří odhadem 200 milionů lidí v osmi zemích.

Fotografie: Nebezpečné a vzrušující muzeum. • Autor: Respekt
Fotografie: Nebezpečné a vzrušující muzeum. • Autor: Respekt

Pokud by někdo považoval založení Muzea jazyka za příliš extravagantní nápad, může se zajet podívat do osmnáctimilionového brazilského megaměsta São Paula. Před nedávnem tu bylo otevřeno Muzeum portugalského jazyka věnované řeči, jíž dnes hovoří odhadem 200 milionů lidí v osmi zemích.

Muzeum se nalézá v budově nádraží Luz. Dříve bývala vpostrachem celého města, dnes září novotou – jako by někdo Hlavní nádraží v Praze uklidil, vymaloval a v horním patře vykouzlil supermoderní muzeum. Nádraží Luz obklopuje legenda o imigrantech přijíždějících sem v devatenáctém a dvacátém století z blízkého přístavu Porto de Santos. Mísily se tu nejen rasy, ale také jazyky, nářečí a slangy. Dodnes to platí, jen s tím rozdílem, že do secesní budovy jezdí vlaky z okrajových chudinských čtvrtí a proplétají se zde dialekty potomků Afričanů. Hned při vstupu do muzea je tomuto brazilskému koktejlu věnována ohromná měděná skulptura nazvaná Strom jazyků, kde jsou do mědi vypíchaná slova, jež se v Brazílii nejvíce navzájem „křížila“.

V prvním patře čeká návštěvníka milé shledání. Kniha slavného brazilského diplomata, lékaře, kovboje a spisovatele Guimarãese Rosy Velká divočina: Cesty, jež vyšla v Čechách už dvakrát. Příběh o divokých brazilských zbojnících je stejně těžce uchopitelný jako samotné São Paulo. Nebezpečné, vzrušující a plné života. Na tomto příměru São Paulo versus…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].