Často hledáte, jak…
Obálka vydání 14/2006
14/2006 • 2.–9. 4. 2006

2006/14

Zahraničí

Írán se může smát

Zbyněk Petráček

Jestliže se rozzlobíme, budeme zlí. Ale co konkrétně uděláme? To neprozradíme, protože se na tom neshodneme. Přesně tak vypadá první výstup z Rady bezpečnosti OSN, který se týká otázky jaderných ambicí Íránu, konkrétně jeho programu obohacování uranu.

Spravedlnost v Africe

Zbyněk Petráček

Afrika se dočkala nadějného aktu spravedlnosti. Ve středu se ocitl v sídle zvláštního tribunálu OSN v Sieře Leone bývalý liberijský prezident Charles Taylor, jehož lidé v Libérii, Sieře Leone, Guineji či Pobřeží slonoviny organizovali převraty a páchali zvěrstva.

Evropský terorismus odchází

Markéta Pilátová, Josef Kašpar, Jarka Stuchlíková

Za necelých čtyřicet let své aktivní éry zabila ETA přes osm set lidí a stali se noční můrou Španělska. Novější zkušenost však říká, že srovnatelnou bilanci, dvě stě mrtvých, zvládnou teroristé jiného kalibru doslova za pár minut.

Berlusconi zápasí o vavřín

Ondřej Houska

Podpoří Italové pravici? Tím umetou cestu k premiérskému rekordu jejímu lídrovi. Přikloní se k Prodiho levici? Tím vrátí zemi do hlavního proudu Evropy. Uvidíme po nedělních volbách.

Zvolili jsme revoluci

Zbyněk Petráček

Do roku 2010 má mít Izrael stálé hranice. V praxi to bude znamenat odsun asi osmdesáti tisíc osadníků z teritorií, tedy desetkrát tolik než loni z Gazy. Takový bude úkol vlády, kterou sestaví vítěz úterních voleb.

Domov

Připomeňme si

Tento týden má ministerstvo financí definitivně oznámit, zda vydá, či nevydá miliony, které straně připadly za úspěch v komunálních volbách a které jí stát bez mrknutí oka zadržuje už čtyři roky.

Zahánění žen

Silvie Lauder

Víme už dlouho, že v české politice je málo žen, a tušíme i důvody, které k tomu vedou. Jenže letos na kandidátky hlavních stran proniklo ještě méně političek než před čtyřmi lety. Proč vlastně česká společnost, ve které muži tvoří těsnou menšinu, ženy v politice nechce nebo se s jejich nepřítomností v ní tak snadno smiřuje?

Jihočeská romantika pod velkou vodou

Marek Švehla

Kam až dosáhne velká voda v Praze a jinde na Vltavě? Odpověď lze hledat v okolí největšího českého rybníka Rožmberku.

Dojede Škromach na biolíh?

Jaroslav Spurný

Osm zatčených, mezi nimi dva významní sociální demokraté. To ale není zdaleka nejdůležitější poselství poslední velké korupční aféry, pro kterou se vžil název biolihová.

Jeden den v životě

Dan Krumlič

Sakra, do kolika hodin jsem to včera vlastně četl? Do půl druhý? Do tří? Těžko říct. Vím jen to, že jsem musel u tý literatury docela odpadnout, protože jsem v gatích a svetru, přikrytej dekou a ležím na gauči.

Víš, s kým spíš?

Mané D. Shakarian

čZatím poslední kampaň pomoci, zaměřená na komunikaci se zákazníky prostitutek, je svým způsobem ojedinělá. „Prostě bychom rádi upozornili muže na to, že žena, kterou si kupují, tu práci nemusí dělat dobrovolně, ale naopak k tomu může být nucená,“ říká Tereza Hulíková z Mezinárodní organizace pro migraci.

Kultura

Událost na obrazovce

Vladimír Just

Vím o setrvalém stavu, kdy se obrazovka – jak veřejnoprávní, tak komerční – vydatně podílí na uzavřenosti a klientelismu naší demokracie, kdy poskytuje zdarma drahocenný čas, pár kampaním vybraných politiků. Klíč k výběru přitom drží hlavně ona sama.

Holocaust jako kšeft

Petr Třešňák

Židovští předáci ho přirovnávají k Davidu Irvingovi, ale Norman G. Finkelstein se pořád ještě zuby nehty drží ve slušné společnosti. Syn přeživších vězňů Osvětimi a Majdanku vyvolal pořádný rozruch knihou Průmysl holocaustu. Nyní jeho kniha vychází česky.

Ouředník si hraje doopravdy

Viktor Šlajchrt

Knihy letos devětačtyřicetiletého spisovatele Patrika Ouředníka, jenž posledních dvacet let prožil v Paříži, pokaždé překvapí vynalézavou koncepcí. U všech vůdčím principem zůstává hra – s jazykem, imaginací, a nakonec i s fakty –, ta se však od nezávazných hříček stále víc posouvá k weinerovské „hře doopravdy“.

Na skleničce s Laneganem

Tomáš Weiss

Podle všech rokenrolových statistik měl být už minimálně deset let mrtvý. Jenže dál točí desky, které dokazují opak. Z jeho poslední, letos vydané desky Ballad Of The Broken Seas dýchá téměř surreálný klid.

Město, kde prší granty

Jaroslav Pašmik

Žádné západní město nenabízí umělcům takové podmínky k životu jako Berlín. Levné pronájmy bytů, zkušeben a ateliérů, které zaručuje obrovská rozloha města a bezpočet volných budov, přitahují společně s bohatými státními dotacemi kumštýře z celého světa.

Komentáře

Ostuda s Barkovou

Jaroslav Spurný

Libuše Barková je ve vazbě. Dostala se tam poněkud ušmudlaným způsobem, kvůli obžalobě za daňový podvod, za který nakonec nemusí být vůbec odsouzena.

Skončete tu manipulaci

Marek Švehla

Česká televize by měla učinit „státnické“ rozhodnutí a zrušit telefonické hlasování ve svých předvolebních debatách. Tento hlas lidu korunující zajímavé debaty s osobnostmi pěti nejsilnějších stran ve všech krajích, totiž ukradli partajní stratégové.

Příběh jedné trapnosti, Česko 2006

Marek Švehla

Někdo si chtěl na Čechy vymyslet zlomyslnost, tak ukázal na Františka Straku a řekl – buď politikem. Bůh ví, proč to lidovce vlastně napadlo. Konzervativní politická strana, která kandidátní listiny do voleb obsazuje obvykle svými prověřenými straníky, se z ničeho nic rozhodla pro experiment.

Neobyčejné volby

Luboš Palata

Byla to obyčejná noc, podivná svojí obyčejností. Noc po prvních skutečně svobodných parlamentních volbách, které Ukrajina za patnáct let nezávislosti zažila. Šlo o volby, jejichž průběh, ještě více než výsledek, se stal zlomem ve snaze Ukrajiny přimknout se k Západu. Ukrajina, potácivě jako malé, rok a půl staré batole, tento první velký krok zvládla.

Ve hvězdách

František Weiner

Patří k nejodvážnějším lidem, kteří tu s námi žili. Peripetie jeho života mohly být námětem pro neobyčejný román. Vrba s Wetzlerem neutíkali jen za svobodou. Nesli s sebou svou zprávu, v níž jako první podali světu – stále váhajícímu uvěřit – podrobný odhad počtu lidí, kteří byli do té chvíle v Majdanku a Osvětimi zavražděni.

Lépe tu ještě nebylo

Erik Tabery

Češi mají co slavit. Ekonomika roste, svět je zařadil mezi vyspělé státy, podílejí se na unikátních objevech ve zdravotnictví a vědě, vyhrávají ve sportu. A co je pro atmosféru v zemi i její další vývoj důležité, podle sociologických průzkumů si zdejší blahobyt a úspěch začíná po letech naplno uvědomovat i veřejnost.