Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Ptačí chřipka není spiknutí

Filmy i romány jsou plné spiklenců, protože to máme rádi. Tak rádi, že si povoláváme spiklence na pomoc i ve chvílích, kdy nás skřípne samotná máti Příroda. Poroučíme větru i dešti a najednou, že bychom byli na něco krátcí?

Filmy i romány jsou plné spiklenců, protože to máme rádi. Tak rádi, že si povoláváme spiklence na pomoc i ve chvílích, kdy nás skřípne samotná máti Příroda. Poroučíme větru i dešti a najednou, že bychom byli na něco krátcí? Kdepak! Vysvětlení je přece tak prosté. Pokud to začíná vypadat, že ztrácíme kontrolu nad během věcí, může za to spiknutí. Nejnověji jsme se prý stali obětí úkladných piklů v souvislosti s „ptačí chřipkou“ vyvolanou virem H5N1. Prý nás s ní straší koncerny vyrábějící léky a vakcíny. Tyto teorie jsou nebezpečnější než samo případné spiknutí.

Ptačí chřipka představuje problém především veterinární, protože na ni šmahem mřou slepice, krůty i kachny. „Ptačí chřipka“ je však i mementem. Za posledních 30 let se objevilo 170 nových infekčních chorob. S mnohými si neumí současná medicína poradit. Jedním z příštích epidemiologických „oříšků“ bude pandemická chřipka. O tom z virologů a epidemiologů nepochybuje nikdo. Skuteční odborníci dodávají, že nedokážou říci, kdy a jaký chřipkový virus pandemii vyvolá. Také si netroufají odhadnout, jak vážné bude mít pandemie následky. Podle některých může dohonit „španělskou chřipku“, která zabila v letech 1918 a 1919 zřejmě až 30 milionů lidí.

Někteří virologové tvrdí, že se „ptačí chřipky“ bojíme zbytečně. „Ten virus měl nespočet příležitostí, aby zmutoval na kmen schopný vyvolat pandemii. Zatím to neudělal, a je proto vysoce pravděpodobné, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].