Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Neobyčejné volby

Byla to obyčejná noc, podivná svojí obyčejností. Noc po prvních skutečně svobodných parlamentních volbách, které Ukrajina za patnáct let nezávislosti zažila. Šlo o volby, jejichž průběh, ještě více než výsledek, se stal zlomem ve snaze Ukrajiny přimknout se k Západu. Ukrajina, potácivě jako malé, rok a půl staré batole, tento první velký krok zvládla.

Byla to obyčejná noc, podivná svojí obyčejností. Noc po prvních skutečně svobodných parlamentních volbách, které Ukrajina za patnáct let nezávislosti zažila. Šlo o volby, jejichž průběh, ještě více než výsledek, se stal zlomem ve snaze Ukrajiny přimknout se k Západu. Ukrajina, potácivě jako malé, rok a půl staré batole, tento první velký krok zvládla.

Souboj peněz

Volby svobodné byly. Regulérní ale s přimhouřením obou očí, které západní demokracie také přimhouřily. Hlasovací místnosti se sice oficiálně zavřely v deset hodin večer, ale na mnoha místech ještě před dveřmi stáli voliči, kteří ani po hodinách čekání nestihli vhodit lístek. Další desítky tisíc se už během dne s nepořízenou vrátily domů, když zjistily, že do volebních seznamů zase špatně zapsali jejich osobní údaje. Šlo především o ukrajinské Rusy, kterým špatně přepsali jména do ukrajinštiny. Volební hlasy se počítaly do čtvrtečního večera. Důvodem však tentokrát nebyla snaha o zfalšování výsledků (ty vzhledem k průběhu voleb se zarážející přesností odpovídaly sociologickým průzkumům), ale prostě špatný volební zákon. Svojí složitostí a nepraktičností ztížil volby až na hranici proveditelnosti.

Volební kampaň byla sice svobodná, ale v západoevropských podmínkách nepředstavitelná. Povoleno bylo všechno. Zejména neomezené výdaje na kampaň se staly hitem politického klání. Oficiálně zveřejněná čísla o stovkách milionů nebral nikdo vážně a všichni pozorovatelé mluvili o miliardách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].