Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Město, kde prší granty

Žádné západní město nenabízí umělcům takové podmínky k životu jako Berlín. Levné pronájmy bytů, zkušeben a ateliérů, které zaručuje obrovská rozloha města a bezpočet volných budov, přitahují společně s bohatými státními dotacemi kumštýře z celého světa.

Fotografie: Stát tady umělce padnout nenechá. (Socha Marka Manderse.) Repro Berlin Biennale • Autor: Respekt
Fotografie: Stát tady umělce padnout nenechá. (Socha Marka Manderse.) Repro Berlin Biennale • Autor: Respekt

Kde je nejživější umělecká scéna v Evropě? Jednoznačně v Berlíně. Žádné západní město nenabízí umělcům takové podmínky k životu jako německá metropole. Levné pronájmy bytů, zkušeben a ateliérů, které zaručuje obrovská rozloha města a bezpočet volných budov, přitahují společně s bohatými státními dotacemi kumštýře z celého světa. Jsou tu nabité koncertní sály, v kinech se střídá jeden festival za druhým a galerie překypují skvělými výstavami. Koncem března přichystaly berlínské instituce zmlsaným milovníkům umění další lahůdku: čtvrtý ročník bienále současného umění. Připravovala je světová kurátorská špička v čele se známým italským provokatérem Mauriziem Cattelanem.

„Musel jsem se smát, když jsem v letadle přes oceán zjistil, že znám skoro každého druhého cestujícího,“ říká Javier Peres, galerista, který na bienále přiletěl z Los Angeles. Společně s dalšími galeristy, sběrateli, výtvarníky, politiky a diváky teď Peres netrpělivě přešlapuje a těší se, až bude bienále slavnostně otevřeno.

Ministrovi v patách

Privilegium prvního návštěvníka ale připadne státnímu ministrovi a komisaři pro kulturu, kterého výstavou osobně provádí jeden z kurátorů bienále Massimiliano Gioni. „Vybírali jsme umělce, pro které je tvorba životní obsesí,“ vysvětluje ministrovi úvodem. Obchůzka celého bienále by však zabrala asi tak dva dny, na což politik nemá čas. Gioni se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].