Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Když se ledovec probudí

Pevninské ledovce se v posledních pěti letech daly na „úprk“ do moře, alespoň v některých částech Antarktidy a v Grónsku. Pohybují se nyní rychlostí, nad níž se tají dech. Vědci zatím nerozumějí podstatě procesu, který v budoucnu může vyhnat stovky milionů lidí z jejich domovů.

Fotografie: Až všechen led roztaje, svět se zmenší. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Až všechen led roztaje, svět se zmenší. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bouře zuřila celou noc a zahnala nás daleko na sever. Před námi ležela zátoka Sidneyho Herberta a vnitřní část zátoky Erebus a Terror, již dosud nikdo nenavštívil. Když už jsme byli tak daleko, chtěli jsme ona místa blíže prozkoumati. Kolkolem obklopovala nás nejvelkolepější příroda, mohutné ledovce splývaly dolů k moři…“

Tak líčí svoji expedici do oblasti Antarktic-kého poloostrova švédský geolog a polárník Otto Nordenskjöld. Navštívil tato místa počátkem 20. století. Dnes by je ale nejspíš nepoznal. Teplota tu totiž stoupá nejrychleji na světě a led taje.

Není to nic, o čem bychom nevěděli už roky. Před několika dny se ale objevilo úplně nové varování: pevninské ledovce se v posledních pěti letech daly na „úprk“ do moře, alespoň v některých částech Antarktidy a v Grónsku. Pohybují se nyní rychlostí, nad níž se tají dech. V sérii článků o tom koncem března informoval prestižní vědecký časopis Science.

Podivné chování ledovců vědce překvapilo. Zatím nemohou přesně říci, proč mají ledové masy tak naspěch. Nerozumějí tedy podstatě procesu, který v budoucnu může vyhnat stovky milionů lidí z jejich domovů.

Jak zvážit ledovec

Kdyby ledovce v Grónsku a v Antarktidě roztály, voda dosud vázaná na kontinentech by natekla do moří a hladina oceánů by dramaticky stoupla. Přesto se ještě před nedávnem zdálo, že není důvod k panice. Měření totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].