Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Írán se může smát

Jestliže se rozzlobíme, budeme zlí. Ale co konkrétně uděláme? To neprozradíme, protože se na tom neshodneme. Přesně tak vypadá první výstup z Rady bezpečnosti OSN, který se týká otázky jaderných ambicí Íránu, konkrétně jeho programu obohacování uranu.

Jestliže se rozzlobíme, budeme zlí. Ale co konkrétně uděláme? To neprozradíme, protože se na tom neshodneme. Přesně tak vypadá první výstup z Rady bezpečnosti OSN, který se týká otázky jaderných ambicí Íránu, konkrétně jeho programu obohacování uranu. Ve středu se všech 15 členů tohoto nejvyššího bezpečnostního grémia planety shodlo na textu rezoluce, jejíž plnění má během 30 dnů posoudit šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii a čerstvý mírový nobelista Muhammad Baradej. Samotný text je kompromisní až až.

Například původní věta, že počínání Íránu představuje „ohrožení pro mezinárodní mír a bezpečnost“, byla nahrazena formulací, jež „prioritní zodpovědnost za uchování mezinárodního míru a bezpečnosti“ dává – Radě bezpečnosti. Proč? Moskva a Peking viděly v první variantě možný poukaz na případné sankce. Žádný strach – rezoluce vůbec žádné neobsahuje.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].