Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Elegantní provokatér

Málokdy se politolog stane objektem zájmu komentátorů. Ti jej občas užívají k ilustraci svých závěrů, tezí a předsudků, když potřebují citovat experta. Američan Francis Fukuyama je jednou z výjimek.

Fotografie: Francis Fukuyama. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Francis Fukuyama. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Málokdy se politolog stane objektem zájmu komentátorů. Ti jej občas užívají k ilustraci svých závěrů, tezí a předsudků, když potřebují citovat experta. Američan Francis Fukuyama je jednou z výjimek. Introvertně působící absolvent Cornellu a Harvardu, žák konzervativního filozofa Allana Blooma, je léta myslitelem-celebritou. Přesto překvapuje publicita kolem jeho nové knihy (After the Neocons: America at the Crossroads), jež je považována za jakýsi autorův rozchod s neokonzervatismem.

Ne triumf, ale zamyšlení

Fukuyama však byl nesamozřejmým neokonzervativcem. Ve druhé polovině devadesátých let se sice podílel na vzniku Projektu za nové americké století, think tanku, jenž nastolil neokonzervativní agendu, vyzýval prezidenta Clintona a posléze i Bushe ke svržení Saddáma Husajna, jeho způsob psaní a uvažování je však spíš analytický a filozofický, narozdíl od více ideologické a polemické tóniny většiny neokonzervativců.

Kromě Blooma (mezi jehož prominentní žáky patří třeba i šéf Světové banky Paul Wolfowitz a k přátelům se řadil spisovatel Saul Below) ovlivnila Fukuyamu intelektuálně filozofie konzervativce Lea Strausse, ale i například Hegela a Nietzscheho. Fukuyama je bytostný pesimista nietzscheovského stylu. Definitivní ideové vítězství modernistického liberalismu nad šněrovací kazajkou socialismu a gilotinou komunismu i nacismu nebylo pro něho důvodem k triumfování, ale k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].