Často hledáte, jak…
Obálka vydání 13/2006
13/2006 • 26. 3. – 2. 4. 2006

2006/13

Kultura

Co se děje ve světě

Jihovýchodní Asie je proslavená jako místo, kde se moře hemží žraloky a piráty. Na tržištích thajského Bangkoku a kambodžského Phnompenhu vládnou piráti jiného druhu.

Událost v umění

Zuzana Štefková

Výstav věnujících se společensky ožehavým tématům je v Čechách pořád jako šafránu a těch, které řeší postavení mužů a žen, ještě méně.

Jak myslí fanatik

Karel Černý

Násilím páchaným ve jménu náboženství dnes netrpí pouze islám. Naopak, krvavých útoků „ve jménu boha“ přibývá v posledních desetiletích i u vyznavačů ostatních náboženství.
Kniha Terror in the Mind of God (Hrůza v boží mysli) amerického sociologa Marka Juergensmeyera předkládá nejen důkazy, jak moc jsou si radikálové různých vyznání podobní, ale také zasvěcený vhled do prostředí, v jakém se fanatismus rodí.

Zachraňte Máj

Petr Kratochvíl

Mnohé stavby ze 70. a 80. let máme tak těsně spojené s normalizací, že je automaticky odmítáme. Jenže viděno nezaujatýma očima, nemusejí být vůbec špatné. Době navzdory.

Šlechtic mezi samuraji

Viktor Šlajchrt

Vést si na cestách deník patřilo po staletí mezi mladými šlechtici k dobrému tónu a v nejedné zámecké knihovně tak možná dodnes čeká na své objevení literární poklad. Moravská galerie v Brně jeden takový po sto třiceti letech oprášila a představuje na výstavě Námořní deník hraběte Dubského.

Mohamed má hip hop rád

Karel Veselý

Jsem Francouz, jsem muslim a takových jsou tu miliony. Žijeme tady a nechystáme se odejít. Tak si na nás začněte zvykat,“ končí svůj sebevědomý monolog v časopise Time dvaadvacetiletý rapper Médine.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Maroš Šulej se asi bude stěhovat, zřejmě vymění pohostinnost irského Dublinu za zemi, která není členem Evropské unie. Na jednoho z nejhledanějších tuzemských zločinců, muže podezřelého z únosů, vydírání i vraždy, člena slavného Berdychova gangu, dosáhne brzy i česká verze eurozatykače.

Amíci, dejte si pozor

Silvie Lauder

Znova se debatuje o vízech pro Čechy cestující do Spojených států. A to je dobře. Česko-americká vízová nerovnováha trvá už dlouho. Přesto vyvolal nejnovější plán ministra Svobody zdvižená obočí.

Moc se mi to líbí, tak jsem proti

Marek Pokorný

Poslanci vysvětlují názorovou piruetu nad trestním zákonem. „Byl to vynikající zákon, lituji, že musel být zamítnut,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Křeček poté, co vlastním hlasem spolu s dalšími 180 poslanci definitivně shodil ze stolu nový trestní zákoník – normu, na které tuzemští zákonodárci pracovali usilovně plné dva roky a u níž nešetřili superlativy, jak to bude převratná a moderní věc.

Velká hra o Setuzu

Jaroslav Spurný

Tajemná schůzka premiérova vyslance Jiřího Vyvadila s „nepřítelem státu“ Tomášem Pitrem dostává jasnější obrysy. Továrna Setuza, kterou dal kdysi stát podnikateli Pitrovi za hubičku a kterou by nyní chtěl od něj zpět, je totiž klíčem k obchodům za desítky miliard korun.

Jeden den v životě

Alena Schulzová

Budím se v 8. Spala bych dál, ale moji dva pejsci postřehli, že nespím a soutěží spolu, kdo se mi jako první posadí na hlavu. Žárlí na sebe. Raději vstanu, z lásky mi někdy poškrábou obličej. Spolu se mnou se probouzí i můj strach.

Sám proti Vetřelci

Marek Pokorný

Josef Prášek dospěl ke svému velkému objevu oklikou: v jeho krnovském zahradnictví začaly náhle a nevysvětlitelně usychat květiny. Tři roky trvalo, než zabijáka našel. A další dva až doteď prosil úřady, aby mu od něj pomohly.

Komentáře

Hučínovo právo

Jaroslav Spurný

Že byl Vladimír Hučín za svůj protikomunistický odboj Ústavním soudem plně rehabilitován, překvapilo. Lidé, kteří tu bojovali proti komunismu a použili přitom zbraň, dostávají u soudů formální zbytkové tresty jako zločinci.

Hrozba pro zelené

Erik Tabery

„Preference Strany zelených rostou“, „Sázkaři věří v úspěch SZ ve volbách“, „ČSSD ztrácí, zelení posilují“, „Strana zelených pokořila lidovce“, to je jen pár titulků z posledních týdnů. Není divu, vždyť podle posledních průzkumů už by zelené volilo deset procent Čechů.

Summit mezi jogurtem a energií

Jiří Sobota, Marek Švehla

Kdyby takové scénky sehráli komici z Monty Python, člověk by možná pozdvihl obočí a pomyslel si, jestli to náhodou nepřehánějí. Skeč první: Francouzská vláda v obraně před cizím kapitálem sestavuje seznam strategických odvětví a zapisuje na něj i výrobu jogurtů.

Soudci v politické kravatě

Jaroslav Spurný

Právo a zákony komplikují politikům život a omezují jejich moc. Tak to ve svobodné společnosti chodí. Česká politická reprezentace má ale problém se s tím smířit.

Ve hvězdách

Marek Švehla

Jmenoval se James Lawrence Slattery, každý ho ale zná jako Candy Darling – Miláčka Cukrátko. Tedy každý posluchač skladeb Lou Reeda a Velvet Underground. Candy Darling je jejich hrdinou, padlým andělem, nejslavnějším transvestitou světa.

A proč zrovna Bělorusko

Alexandre Gajdamacký

První hlava nezávislého postsovětského Běloruska, předseda Nejvyšší rady republiky v letech 1991 až 1994, Stanislav Šuškevič rád prohlašoval Bělorusy za národ bytostně „tolerantní, rozvážný a obezřetný“.